chili&vanília

Hamburger azoknak, akik nem szeretik

Gasztro

Az alább ajánlott hamburgerért minden valószínűség szerint még azok is lelkesedni fognak, akik egyébként – hozzám hasonlóan – nem tartják magukat rajongónak. Talán semmilyen más fogás terén nem tapasztalható akkora fellendülés, mint a hamburger esetében, népszerűsége tetőfokán jár, és semmilyen jele nem mutatkozik annak, hogy a közeljövőben hanyatlásnak indulna. Az újonnan nyíló burgerezők száma töretlen, legyen szó trendi belvárosi helyről vagy még divatosabb gurulóbüféről (food truck). A szórás persze nagy, a csúcsminőségű marhából, házi buciból és izgalmas szószokból összeálló változattól a gyenge próbálkozásokig minden előfordul a piacon. A hagyományos húspogácsa helyett cafatosra tépett, szuperomlós, fűszeres sertéssülttel ajánlom, csípős-édes hagyma- vagy mangóchutney-val (bolti) és rózsaszínű, pácolt hagymával (a vékonyra szeletelt lila hagymát kevés sóval, porcukorral és fehérborecettel keverjük össze, néhány óra alatt élénk pinkre vált). Az egyik kedvenc receptem, a húsból rögtön érdemes dupla adagot készíteni. Kiváló partirecept, az ember mindent kitesz az asztalra, és mindenki maga állítja össze a saját hamburgerét.

 

Hamburger lassan sült, tépett sertéshússal

Hozzávalók (kb. 8 hamburgerhez)

3 evőkanál olaj

1,2 kg sertéslapocka

só, bors

2 hagyma, vékonyra szeletelve

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

2 evőkanál fűszerkeverék (szegfű-

bors, római kömény, koriander)

1 teáskanál csípőspaprika-krém

1 egész fahéj

1 narancs héja és leve

Tálaláshoz:

8 hamburgerzsemle

salátalevél

hagymalekvár vagy mangóchutney

uborka

pácolt lila hagyma

 

A sütőt előmelegítjük 130 fokra. A húst nagyobb (kb. 10 cm-es) darabokra vágjuk, erre megkérhetjük a hentest is. Alaposan sózzuk, borsozzuk. Egy nagy – lehetőleg – öntöttvas lábasban felhevítjük az olajat, és a húsdarabokat körbepirítjuk benne. Kivesszük, lefedjük alufóliával, a visszamaradt zsiradékon átforgatjuk a hagymát és a fokhagymát (ha szükséges, még adunk hozzá kevés olajat). Amikor megpuhult, hozzáadjuk a fűszereket és a csilit. Visszatesszük a húst, átforgatjuk, felöntjük kb. 2 dl vízzel, majd hozzáadjuk a fahéjat, a narancs héját és levét, sózzuk. Rátesszük a fedőt, majd betesszük a lábast a sütőbe (ha nincs olyan lábasunk, amit be lehet tenni, készíthetjük cserépedényben, római tálban vagy más fedeles hőálló tálban). 3 órán át sütjük, amíg szinte teljesen szétesik. (Még kényelmesebb, ha a sütőt 100 fokra állítjuk, és a húst egész éjszaka benne hagyjuk. Érdemes belőle rögtön nagyobb mennyiséget készíteni, mert mindig elfogy.) Amikor a hús omlós, kivesszük a szaftból, kézzel hosszanti irányban cafatokra tépkedjük. A szaftot beforraljuk, majd visszatesszük bele a húst. A zsem­léket megpirítjuk, majd húst és ízlés szerinti kiegészítőket töltünk bele.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

A krétafelkelés

Valaki feljelentette Michal M.-et – az eset nem nálunk, hanem a távoli és egzotikus Szlovákiában történt. Nálunk ilyesmi nem fordulhat elő.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.

Őrült rendszer, de van benne pénz

  • Szekeres István

Amikor a tavalyi párizsi olimpián a tekvandós Márton Viviana megszerezte a hatodik – igaz, spanyol import – aranyérmünket, Orbán Viktor (noha eredetileg nyolcat várt) SMS-t küldött Schmidt Ádám sportállamtitkárnak: „Maradhat.” A kincstári humor mögül is elővillant a tény, hogy a sportélet is a miniszterelnök kezében van.