chili&vanília

Hamburger azoknak, akik nem szeretik

Gasztro

Az alább ajánlott hamburgerért minden valószínűség szerint még azok is lelkesedni fognak, akik egyébként – hozzám hasonlóan – nem tartják magukat rajongónak. Talán semmilyen más fogás terén nem tapasztalható akkora fellendülés, mint a hamburger esetében, népszerűsége tetőfokán jár, és semmilyen jele nem mutatkozik annak, hogy a közeljövőben hanyatlásnak indulna. Az újonnan nyíló burgerezők száma töretlen, legyen szó trendi belvárosi helyről vagy még divatosabb gurulóbüféről (food truck). A szórás persze nagy, a csúcsminőségű marhából, házi buciból és izgalmas szószokból összeálló változattól a gyenge próbálkozásokig minden előfordul a piacon. A hagyományos húspogácsa helyett cafatosra tépett, szuperomlós, fűszeres sertéssülttel ajánlom, csípős-édes hagyma- vagy mangóchutney-val (bolti) és rózsaszínű, pácolt hagymával (a vékonyra szeletelt lila hagymát kevés sóval, porcukorral és fehérborecettel keverjük össze, néhány óra alatt élénk pinkre vált). Az egyik kedvenc receptem, a húsból rögtön érdemes dupla adagot készíteni. Kiváló partirecept, az ember mindent kitesz az asztalra, és mindenki maga állítja össze a saját hamburgerét.

 

Hamburger lassan sült, tépett sertéshússal

Hozzávalók (kb. 8 hamburgerhez)

3 evőkanál olaj

1,2 kg sertéslapocka

só, bors

2 hagyma, vékonyra szeletelve

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

2 evőkanál fűszerkeverék (szegfű-

bors, római kömény, koriander)

1 teáskanál csípőspaprika-krém

1 egész fahéj

1 narancs héja és leve

Tálaláshoz:

8 hamburgerzsemle

salátalevél

hagymalekvár vagy mangóchutney

uborka

pácolt lila hagyma

 

A sütőt előmelegítjük 130 fokra. A húst nagyobb (kb. 10 cm-es) darabokra vágjuk, erre megkérhetjük a hentest is. Alaposan sózzuk, borsozzuk. Egy nagy – lehetőleg – öntöttvas lábasban felhevítjük az olajat, és a húsdarabokat körbepirítjuk benne. Kivesszük, lefedjük alufóliával, a visszamaradt zsiradékon átforgatjuk a hagymát és a fokhagymát (ha szükséges, még adunk hozzá kevés olajat). Amikor megpuhult, hozzáadjuk a fűszereket és a csilit. Visszatesszük a húst, átforgatjuk, felöntjük kb. 2 dl vízzel, majd hozzáadjuk a fahéjat, a narancs héját és levét, sózzuk. Rátesszük a fedőt, majd betesszük a lábast a sütőbe (ha nincs olyan lábasunk, amit be lehet tenni, készíthetjük cserépedényben, római tálban vagy más fedeles hőálló tálban). 3 órán át sütjük, amíg szinte teljesen szétesik. (Még kényelmesebb, ha a sütőt 100 fokra állítjuk, és a húst egész éjszaka benne hagyjuk. Érdemes belőle rögtön nagyobb mennyiséget készíteni, mert mindig elfogy.) Amikor a hús omlós, kivesszük a szaftból, kézzel hosszanti irányban cafatokra tépkedjük. A szaftot beforraljuk, majd visszatesszük bele a húst. A zsem­léket megpirítjuk, majd húst és ízlés szerinti kiegészítőket töltünk bele.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.

Abúzus, család

  • Balogh Magdolna

Egyéni hangú, markáns képviselője Ivana Dobrakovová a szlovák kritika által expat-prózaként emlegetett prózai iránynak. Ezzel az angol „expatriate”, azaz tartósan vagy ideiglenesen külföldön élő szóból eredő kifejezéssel azokra a művekre utalnak, amelyek a rendszerváltozás adta lehetőségekkel élve külföldön szerencsét próbáló fiatalok problémáiról beszélnek.