Az alább ajánlott hamburgerért minden valószínűség szerint még azok is lelkesedni fognak, akik egyébként – hozzám hasonlóan – nem tartják magukat rajongónak. Talán semmilyen más fogás terén nem tapasztalható akkora fellendülés, mint a hamburger esetében, népszerűsége tetőfokán jár, és semmilyen jele nem mutatkozik annak, hogy a közeljövőben hanyatlásnak indulna. Az újonnan nyíló burgerezők száma töretlen, legyen szó trendi belvárosi helyről vagy még divatosabb gurulóbüféről (food truck). A szórás persze nagy, a csúcsminőségű marhából, házi buciból és izgalmas szószokból összeálló változattól a gyenge próbálkozásokig minden előfordul a piacon. A hagyományos húspogácsa helyett cafatosra tépett, szuperomlós, fűszeres sertéssülttel ajánlom, csípős-édes hagyma- vagy mangóchutney-val (bolti) és rózsaszínű, pácolt hagymával (a vékonyra szeletelt lila hagymát kevés sóval, porcukorral és fehérborecettel keverjük össze, néhány óra alatt élénk pinkre vált). Az egyik kedvenc receptem, a húsból rögtön érdemes dupla adagot készíteni. Kiváló partirecept, az ember mindent kitesz az asztalra, és mindenki maga állítja össze a saját hamburgerét.
Hamburger lassan sült, tépett sertéshússal
Hozzávalók (kb. 8 hamburgerhez)
3 evőkanál olaj
1,2 kg sertéslapocka
só, bors
2 hagyma, vékonyra szeletelve
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
2 evőkanál fűszerkeverék (szegfű-
bors, római kömény, koriander)
1 teáskanál csípőspaprika-krém
1 egész fahéj
1 narancs héja és leve
Tálaláshoz:
8 hamburgerzsemle
salátalevél
hagymalekvár vagy mangóchutney
uborka
pácolt lila hagyma
A sütőt előmelegítjük 130 fokra. A húst nagyobb (kb. 10 cm-es) darabokra vágjuk, erre megkérhetjük a hentest is. Alaposan sózzuk, borsozzuk. Egy nagy – lehetőleg – öntöttvas lábasban felhevítjük az olajat, és a húsdarabokat körbepirítjuk benne. Kivesszük, lefedjük alufóliával, a visszamaradt zsiradékon átforgatjuk a hagymát és a fokhagymát (ha szükséges, még adunk hozzá kevés olajat). Amikor megpuhult, hozzáadjuk a fűszereket és a csilit. Visszatesszük a húst, átforgatjuk, felöntjük kb. 2 dl vízzel, majd hozzáadjuk a fahéjat, a narancs héját és levét, sózzuk. Rátesszük a fedőt, majd betesszük a lábast a sütőbe (ha nincs olyan lábasunk, amit be lehet tenni, készíthetjük cserépedényben, római tálban vagy más fedeles hőálló tálban). 3 órán át sütjük, amíg szinte teljesen szétesik. (Még kényelmesebb, ha a sütőt 100 fokra állítjuk, és a húst egész éjszaka benne hagyjuk. Érdemes belőle rögtön nagyobb mennyiséget készíteni, mert mindig elfogy.) Amikor a hús omlós, kivesszük a szaftból, kézzel hosszanti irányban cafatokra tépkedjük. A szaftot beforraljuk, majd visszatesszük bele a húst. A zsemléket megpirítjuk, majd húst és ízlés szerinti kiegészítőket töltünk bele.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com