chili&vanília

Mi legyen a temérdek cukkinivel?

Gasztro

Talán a leguniverzálisabb zöldség, mindig kapható, mindenre jó. A valódi szezonja nyáron van, ilyenkor a legzsengébb és legfinomabb. Aki saját kertben termeszti, tudja, hogy különösebb odafigyelés nélkül nő. A szokásos nyári kérdés tehát ebben az időszakban különösen aktuális: mit készítsünk belőle? Ha apró, édes, gyenge bébicukkinihez jutunk, azt egyszerűen csak grillezzük meg, jobb dolog nem történhet vele (maximum a rálocsolt tahiniöntet). Kedvencem a joghurtos, diós sült cukkinisaláta, ha egyet kell választani, ezt készítsék el. Amikor pedig már cukkinitúltengése van mindenkinek, csempésszék parádés süteménybe, el sem kell árulni senkinek, hogy mi bújik meg benne, mert nem látszik.

 

Grillezett cukkini tahinivel A sütőt előmelegítjük grillfokozatra. Egy nagy tepsit leterítünk sütőpapírral, és kenőtoll segítségével vékonyan megkenjük olívaolajjal. A cukkinit 1,5 cm vastag karikákra vágjuk, és a tepsire helyezzük. Minden karika tetejét vékonyan megkenjük olívaolajjal, majd sót és borsot szórunk rá. Kb. 8-10 percig sütjük a grillben, amíg a felülete megpirul, de még van tartása. Az öntethez simára keverünk 1 dl tahinit 1 dl vízzel és 1 dl citromlével, valamint sóval és kevés reszelt fokhagymával. A grillezett cukkinire locsoljuk.

false

 

 

Joghurtos, diós sült cukkinisaláta (a képen) A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Egy tepsibe teszünk 1 kg vastagabb karikákra szeletelt cukkinit, 80 dkg félbevágott paradicsomot, és egy fej, gerezdekre szedett (de nem meghámozott) fokhagymát. A zöld­­­­­sé­geket sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk kb. 2 evőkanál olívaolajjal. Kb. 35 percig sütjük, amíg teljesen megpuhul a cukkini és a paradicsom. A paradicsomokat és a fokhagymákat kibújtatjuk a héjukból (a sütés után könnyen megy), majd a megsült zöldségeket egy nagy szűrőbe tesszük át, és lecsepegtetjük belőlük a kisült folyadékot. Egy keverőtálban simára keverünk 3,5 dl sűrű görög joghurtot 1 citrom reszelt héjával és levével, sóval, csípős paprikakrémmel (pl. harissával) és egy evőkanál mézzel vagy datolyasziruppal. A sült zöldségeket durván összevágjuk (nem pürésítjük!), hozzáadunk 10 dkg durvára vágott diót, egy csokor finomra aprított petrezselymet, és összeforgatjuk a joghurttal. Néhány órára behűtjük. Olívaolajjal megcsepegtetve, csilipehellyel (esetleg finomra kockázott, sóban eltett citrommal, hagymamaggal, friss korianderrel) megszórva tálaljuk.

 

Fűszeres, cukkinis sütemény Egy nagy tálban összekeverünk 23 dkg teljes kiőrlésű lisztet egy evőkanál szódabikarbónával, egy csomag sütőporral és sóval. Egy másik tálban elektromos keverővel fehéredésig keverünk 3 tojást, 40 dkg nádcukrot, 1 dl olívaolajat, majd hozzáadunk 60 dkg durvára reszelt cukkinit, 15 dkg durvára vágott diót, összekeverjük, és lazán összeforgatjuk a lisztes keverékkel. Két, 23 cm hosszú, sütőpapírral kibélelt gyümölcskenyérformába töltjük a masszát, majd 180 fokon, kb. 70 percig, tűpróbáig sütjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk