chili&vanília

Szuperropogós rántott csirke húsz perc alatt

Gasztro

A nevem Mautner Zsófia, és utálok panírozni. Márpedig bárhonnan is nézzük, rántott hús sütése nélkül nem lehet megúszni a főzőkarriert. Ráadásul, csodacurryk ide, világbajnok egyéjszakás, omlós raguk oda, sokak számára – férfiak, gyerekek előnyben – mégiscsak a rántott hús (annak bármilyen formája) szerepel a népszerűségi lista legtetején. Mivel szeretek a kedvükben járni, kénytelen voltam kidolgozni egy olyan elkészítési módot, ami a panírpara és a rántotthús-imádat között félúton helyezkedik el. Kicsit persze csalás és ámítás, panasz azonban még nem érkezett, a fűszeres, extra ropogós bunda pedig mindenkit kárpótol a kis ravaszságért (amiről persze egyáltalán nem kell szót ejteni). Igazi alaprecept, százszor fogják készíteni, úgyhogy tegyék el ezt az oldalt és a receptet a megfelelő konyhai fiókba. Íme, a szuperropogós rántott csirke, panírozás, konyhai kupi, mancsozás és idegösszeomlás nélkül húsz perc alatt, lépésről lépésre. Filézett vagy csontos csirkecombból természetesen még finomabb, ebben az esetben az olajban csak elősütjük, majd 170 fokos sütőben fejezzük be.

Szuperropogós rántott csirke fűszeres bundában

Hozzávaló (4-6 adag)

 

50 dkg csirkemell, szobahőmérsékleten

só, bors

25 dkg liszt

1 evőkanál sütőpor

1 teáskanál őrölt pirospaprika

1 evőkanál fűszerkeverék, ízlés szerint (pl. currypor, baharat, arab hétfűszer)

3 dl kaukázusi kefir

sütéshez kb. 4 dl napraforgóolaj

 

A csirkemellet konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk (de nem kell megmosni!), majd éles késsel, srégen haladva, vékony szeletekre vágjuk. Egy fél csirkemellből kb. 12 szelet jön ki, a két vége nyilván inkább kisebb falat lesz. Alaposan sózzuk, borsozzuk. Előkészítünk három tálat. Az egyikbe beleszórjuk a lisztet, hozzákeverjük a sütőport, a pirospaprikát, fűszerkeveréket, valamint sót. A fűszeres liszt egyharmadát az első tálba szórjuk. A másodikba öntjük a kaukázusi kefirt. A harmadikban marad a liszt kétharmada. Egy nagy serpenyőben elkezdjük hevíteni az olajat, közben bundázunk: a megsózott csirkemelleket (az összeset egyszerre) az első tálba tesszük. Lazán összeforgatjuk a liszttel, hogy minden darabot vékonyan bevonjon. A belisztezett húsdarabokat áttesszük a kefirbe, lazán összeforgatjuk (az első tálban megmaradt fűszeres lisztet átszórjuk a harmadik tálban levő liszthez). A kefires tálból a csirkedarabokat egy villa vagy húsfogó segítségével áttesszük a harmadik tálba, és összeforgatjuk a nagyobb adag liszttel. Ragacsos, nyúlós, galuskaszerű massza fogja bevonni a húst, ilyennek kell lennie, ettől lesz extra ropogós. Egyesével a forró olajba tesszük a masszával bevont hússzeleteket a serpenyő méretétől függően, kb. 10-12 fér el egyszerre. (A második adag közben maradhat a bundás tálban.) Mindkét oldalán kb. négy percig sütjük, amíg aranyszínű, ropogós nem lesz. Konyhai papírtörlővel fedett tányéron leitatjuk róla a felesleges olajat. A sütést megismételjük a második adag hússal. Tálaláskor durva szemű tengeri sóval (pl. Maldon) hintjük meg.

 

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk