chili&vanília

Klasszikusok: rizskoch

Gasztro

Igazi családi, házias étel, bizonyára mindenkinek megvan a bevált, tuti elkészítési mód. Hátha akadnak azonban kezdők, új generációsok, vagy akik nem találják a kockás füzetet. Nekik adom most át nagymamám tökéletes rizskochreceptjét. Megszámlálhatatlan alkalommal készítettem vele, olyannyira, hogy írásos nyoma sosem maradt. Első nekifutásra mégsem stimmeltek a fejben tartott arányok (túl sok és túl jó rizzsel álltam neki), a második kör azonban beváltotta az emlékek által őrzött reményeket. A sült sárgabarack a lekvár feljavított helyettesítője, önmagában is megér egy misét, fagylaltokon, fehércsokoládé-mousse, túróhab, müzli stb. mellé pompás. A békebeli rizskochot is új dimenzióba repíti.

 

Klasszikus rizskoch vaníliás, sült sárgabarackkal

Hozzávalók (8 adag)

 

Rizskoch:

30 dkg kerek szemű rizs

1 liter tej

2 dl víz

1 kávéskanál só

1 vaníliarúd

15+5 dkg cukor

5 dkg (3+2 dkg) vaj

1 citrom reszelt héja

10 dkg mazsola

6 tojás, szobahőmérsékleten

 

Vaníliás, sült sárgabarack:

8 szem érett, de nem túl puha sárgabarack

1,5 dl víz

5 dkg nád- vagy nyírfacukor

fél vaníliarúd

3 evőkanál citromlé

 

A sült sárgabarackot készítjük el először, ez ugyanis hűtőben akár 3-4 napig is eláll. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A sárgabarackokat (héjastul) elfelezzük, kimagozzuk. A cukrot és a vizet kis lábasban összeforraljuk, hozzáadjuk a vanília kikapart magját és a citromlevet. Néhány percig erős lángon főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Egy hőálló tálba öntjük a szirupot, a sárgabarackokat vágott felükkel lefelé belehelyezzük. 10 percig sütjük. A barackokat megfordítjuk, meglocsoljuk a sziruppal, és így is 10 percet sütjük. (Figyeljünk a sütési időre, a barack puhuljon meg, de tartsa meg formáját, ez az érettségi fokától is függ!)

A rizskochhoz a rizst alaposan átöblítjük. Egy lábasban feltesszük főni egy liter tejjel és 2 dl vízzel. Egy kávéskanál sót adunk hozzá, valamint a vaníliarúd kikapart magjait és a rudat. Közepes lángon, állandó kevergetés mellett teljesen puhára, tejberizs állagúra főzzük, ez kb. 25 perc lesz. Nem szükséges folyamatosan kevergetni, de érdemes mellette lenni, figyelni rá, és rendszeresen megkavarni, mert a tej könnyen kifut és/vagy leég. A kész tejberizsbe keverünk 15 dkg cukrot és 3 dkg vajat, a citrom reszelt héját és a mazsolát. A vaníliarudat eltávolítjuk. A masszát szobahőmérsékletűre hűtjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a kissé lehűtött tejberizsbe keverjük. A fehérjéket egy nagy keverőtálban elektromos habverő segítségével kemény habbá verjük. Amikor közepesen lágy a hab, hozzáadjuk az 5 dkg cukrot, úgy verjük fel teljesen keményre, fényesre. A hab egyharmadát gyors, határozott mozdulatokkal a tejberizsbe keverjük, fellazítjuk vele. A többi habot már óvatosan forgatjuk bele, hogy ne törjön. Egy 24×32 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, kivajazzuk (a maradék 2 dkg vajjal), és beleöntjük a rizses-habos keveréket. 190 fokos, előmelegített sütőben 45 percig, tűpróbáig sütjük. Langyosan, a sült barackkal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk