chili&vanília

Nakládaný hermelín

Gasztro

Cseh pácolt camembert

Pražská šunka, tlačenka, utopenec, olomoucké tvarůžky – jídla k pivu. Vagyis: prágai sonka (tormakrémmel), disznósajt (ecetes hagymával), pácolt szafaládé (jobb, mint aminek hangzik), cseh pálpusztai (igen „aromás”) – sörkorcsolyák, amik nem hiányoznak egyetlen valamirevaló cseh kocsma étlapjáról sem. Na meg a csehek kultikus kedvence: a nakládaný hermelín, vagyis a pácolt camembert, ami külön helyet bérel a sörimádók szívében. Az első camembert sajt Franciaországban látta meg a napvilágot a 18. században, itt ismerkedtek meg vele Európa más nemzeteinek sajtkészítői is. Mivel azonban az eredeti, normandiai eredetvédetté vált, a csehek is kénytelenek voltak másképp elnevezni a fehér nemes penésszel borított sajtjukat. A hermelín nevet Josef Hojdar élelmiszermérnök találta ki és a hölgymenyét hófehér, téli bundájából készülő, a főnemesek által viselt finom prém ihlette. A hermelín nevet 1946-ban szabadalmaztatták. A népszerű sörkorcsolyához eredetileg csak vízszintesen félbevágták a kerek sajtot, megtöltötték néhány szelet hagymával, majd olajban hagyták pácolódni. Később kerültek bele a pikáns elemek: a fokhagyma, a csili, de ma már sok minden egyéb hozzávalóval is készítik: szárított paradicsommal, fűszerekkel, szárított gombákkal, sőt szalonnával, szalámival vagy akár aszalt szilvával is. Egy érett, krémes, nyers tejes, kiváló camembert-rel szemben nyilvánvalóan bűn elkövetni ilyesmit, a kommersz sajtot viszont egészen új magasságokba repíti. Minimum egy, maximum hat hetet érjen. Dobrou chuť!

 

Cseh pácolt camembert – sörkorcsolya

Hozzávalók (6–8 adag)

 

4 kerek, kisebb átmérőjű (kb. 8 cm) camembert sajt

6 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

¼ kávéskanálnyi só

¼ kávéskanálnyi csilipehely vagy friss csilipaprika

¼ kávéskanálnyi őrölt pirospaprika

1 közepes méretű hagyma, félholdra szeletelve

2,5 dl olaj (napraforgó- vagy szőlőmag)

2 babérlevél

6 szem egész bors

4 szem szegfűbors

Tálaláshoz: pirítós, jófajta kovászos kenyérből

Egy 7 decis csatos vagy befőttesüveg, sterilizálva (ha másfajta formájú, méretű sajttal készítjük, akkor az üveg méretét kell hozzáigazítani, de pácolhatjuk légmentesen lezárható üvegben vagy műanyag tárolódobozban is)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk