étel, kihordó

ONO Poké Bowl

  • ételhordó
  • 2021. január 27.

Gasztro

A hawaii konyha számunkra ismeretlen fogalom, legfeljebb elképzeléseink lehetnek.

Például az, hogy kizárólag virágot esznek, abból is csak a rózsaszínű és a sárga szirmúakat, húst pedig csak akkor szereznek be, ha Elvis Presley koncertezik náluk. Ám e tündérországos elgondolást igencsak megtépázhatja az, hogy az Egyesült Államok egyik tagállamáról van szó, ahol a „helyit”, az „autentikust” általában disneylandi körülmények közé szokás szorítani, így az sem okozhatna meglepetést, ha a hawaii különlegességeket hamburgerzsemlében szervíroznák a hús és a sajt között.

De mielőtt belelovalnánk magunkat e prekoncepciós gyászbeszédbe, inkább arra gondolunk, hogy Hawaii földrajzi értelemben – mivel Óceánia része – nem tekinthető „amerikai egyesült államnak”, ezért táplálkozási szokásai sem sérülhettek oly mértékben, mint általában az észak-amerikai kontinensen. Már csak azért sem, mert a szigeteken a kukoricaföldek helyett kókuszpálmák hajladoznak, több a hal, mint a szarvasmarha, és bendzsó helyett hawaii gitár peng. Mindent összevetve, sokkal könnyedebbnek tűnik a hawaii létforma az átlag amerikainál, ennek pedig a táplálkozásban is meg kell mutatkoznia.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk