A vadas is azon receptek egyike, amit minden család másképpen ismer – változik, hogy ki milyen húsból készíti, mennyi zöldséget tesz hozzá, mivel fűszerez, karamellizál-e vagy sem, végül, hogy mivel tálalja (zsemlegombóc és tészta a leggyakoribb).
A cseh konyha egyik leghíresebb fogása a svíčková na smetaně, amely igen közel áll a mi vadasunkhoz. Azt marhából készítik, amit többnyire egyben hagynak, és szalonnával megtűzdelnek, a zöldségeket karamellizálják, a mártást pedig rántással sűrítik, és tejszínnel (smetana) lágyítják. Knédlivel adják. A ’80-as években az éttermekben tálaláskor kanálnyi tejszínhabot és áfonyát tettek a tetejére (talán ez mára már náluk is elmaradt).
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!