chili&vanília

Svíčková vs. vadas  

Gasztro

Sütőtökös őzvadas karamellizált mézes homoktövissel és savanyított mustármaggal

A vadas is azon receptek egyike, amit minden család másképpen ismer – változik, hogy ki milyen húsból készíti, mennyi zöldséget tesz hozzá, mivel fűszerez, karamellizál-e vagy sem, végül, hogy mivel tálalja (zsemlegombóc és tészta a leggyakoribb).

A cseh konyha egyik leghíresebb fogása a svíčková na smetaně, amely igen közel áll a mi vadasunkhoz. Azt marhából készítik, amit többnyire egyben hagynak, és szalonnával megtűzdelnek, a zöldségeket karamellizálják, a mártást pedig rántással sűrítik, és tejszínnel (smetana) lágyítják. Knédlivel adják. A ’80-as években az éttermekben tálaláskor kanálnyi tejszínhabot és áfonyát tettek a tetejére (talán ez mára már náluk is elmaradt).

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Figyelmébe ajánljuk

Pride 2025 – avagy a félelem vége

  • Janisch Attila

A tegnapi menet jóval több volt, mint a valaha szervezett legnagyobb Pride: figyelmeztetés is volt arra, hogy Orbán aljas, társadalmat nyomorító rendszere eljutott a tűréshatárig, ahonnan már nincs tovább.

Kommunikációs munkatársat keres a MÚOSZ

  • narancs.hu

Olyan média-Jolly Jokert, aki innovatív, korszerű, szakmailag és technikailag felkészült, dinamikus, gyors, ismeri az új online trendeket, remek kommunikációs készséggel rendelkezik, lojális és együttműködő, és szereti a kihívásokat.