Tartalom

MaNcs 33. évf. 04. sz. (2021-01-28)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Érted

Mára nyilván egyre kevesebben emlékeznek a létező szocializmus egy szerfelett jellemző, utazási hirdetésnek álcázott aranyköpésére: Látogasson el a Szovjetunióba, mielőtt a Szovjetunió látogat el önhöz! Ahogy a dolgok manapság Magyarországon állnak, hiába az óhatatlan elöregedés, ezt a viccet hamarosan újra vágja majd öreg s fiatal.

A szerk.

A szerk.

Dolgos hétköznapok

Akár Habony Árpád stratégiája is lehetne – oly töménységben termeli a NER-elit a szennyet, hogy az érzékeink eltompulnak.

Publicisztika

Melcher de Wind

Publicisztika

Törött tükrök

Auschwitz felszabadításának évfordulójára

Auschwitz, 2019 októbere. A nemzetközi emlékmű előtti kő peremén ülök. Behunyom a szemem, sütkérezem, átjár a nap melege.

Egotrip
Belpol

Távol-keleti akkumulátorgyárak hazai nyomulása

Belpol

Veszélyes üzemek

A kormány kiáll az elektromos autókhoz szükséges akkumulátorgyártás mellett, de a környezeti károkkal a kistelepülések lakóinak kell megküzdeni.

Rajk László veszprémi ’56-os emlékművének sorsa

Belpol

„Ültessenek rá borostyánt!”

Veszprém városa az ’56-os forradalom 50. évfordulójára készíttetett egy emlékművet Rajk Lászlóval. A szobrot 2006. október 10-én felállították a Színházkertben, de sohasem fejezték be, nem avatták fel, majd 2008 végén lángvágóval távolították el a talapzatáról, és a helyi közüzemi szolgáltató telephelyére szállították.

Az ellenzéki előválasztás nyitott kérdései

Belpol

Útkeresők

Mikor, hol és pontosan milyen típusú előválasztást rendeznek az ellenzéki pártok? E kérdésekre még nincsenek végső válaszok. Megnéztük, milyen szempontokat mérlegelhetnek a tárgyalások során.

Külpol

Interjú

Külpol

„A térségben elindul a dominó”

Cristian Pîrvulescu politikai elemző a román politikai újhullámról

Románia azon kelet-közép-európai államok közé tartozik, amelyek ellenállnak az illiberalizmusnak: a demokrácia tartja magát, de inog a magát liberálisnak mondó kormány. Közben az országban egyre erősebb a vallási fanatizmus, illetve lanyhul a korrupcióellenes harc, de a feltörekvő román középosztály mégis merész politikai reményeket dédelget.

Sorköz

poeta.doc

Sorköz

Értjük vagy félreértjük?

Kölcsey Ferenc: Himnusz

Ezúttal eltekinthetünk az erre a hétre rendelt vers idézésétől, mert mindenki fejből tudja – aki meg nem, az vegye át ismét.

Németh Gábor

Sorköz

Kíméletlen fényben

Szolláth Dávid Mészöly Miklós című monográfiájáról

Legyek, legyek igazságtalan, az elmondhatóság határán! „Kultúránk” – hogy a Mészöly szívének oly kedves többes birtokost használjam – a százasokkal úgy viselkedik, mintha nem volna teljesen százas. Mint egy kadét, ha a korzón szembejön a feljebbvalója, gyorsan lenyeli a rágógumit, és rémülten haptákba vágja magát. 

Könyv

Sorköz

Múltba fagyva

Sándor L. István: Szabadságszigetek. Fodor Tamás és a Stúdió „K” története 1978-ig

Amikor Fodor Tamás 1972-ben megkérdezte a XI. kerületi agitpropost, hogy mégis, mi bajuk az előadásaikkal, a káder így felelt: „Ki beszél itt előadásokról?” Egyszerűen nem tűrhetnek meg idegen testet a szervezetben, mert az gyulladást okoz.

Könyv

Sorköz

Koreeda Hirokazu: Bolti tolvajok

A történetet ismerjük az azonos című, 2018-ban Cannes-ban Arany Pálma díjas filmből: egy fedél alatt apa, anya, nagyi, lánytestvér, kisfiú és kislány, akik lecsúszott körülmények között próbálnak boldogulni Tokióban.

Színház

Interjú

Színház

„Az életemen keresztül”

Fodor Tamás színész, rendező

Az életművét összegző könyvsorozat első része nemrég jelent meg, s az Egyetemi Színpadtól kezdve az Universitason és a legendás Orfeo csoporton át a Stúdió K kezdeti éveiig tekinti át a pályáját. A múltról, a politikus színházról és a mai SZFE függetlenségi törekvéseiről kérdeztük.

Online színház

Színház

A másik kanapén

Momentán Társulat: Online Fröccs

Az első lezárások óta foglalkoztatja a szakmai közeget, hogy színház-e egyáltalán az online színház. Sokan sokfélét gondoltak már a témáról, alkotói oldalról is sokan sokféleképpen próbálták már ki az online megoldásokat.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Búgnak a tárnák

Mine My Mind

Nagytétény híres a mélyben elnyúló, hatalmas pincerendszeréről; a mészkő- és bentonitbánya felhagyott járataiban bor- és pezsgőpincészetek rejtőznek.

Zene

Interjú

Zene

„A többségük örült”

Kovács László lemezkiadó  

Bő másfél évtizede ad ki archív felvételeket – kizárólag kedvtelésből. A Moiras Records portfóliójában az Illéstől a CPg-ig, a Liversingtől a Solarisig szinte a teljes 20. századi magyar könnyűzene helyet kapott, bár azt nehéz lenne eldönteni, hogy ezek közül melyik értékes, illetve melyik az, ami legfeljebb érdekes.

Lemez

Zene

Szívünkből szól

Front Line Assembly: Mechanical Soul

A vancouveri Front Line Assembly, az elektro-indusztriál színtér egyik elpusztíthatatlan ősbölénye immár 35 éve aktív, és ezt mindjárt az év elején megünnepelték 17. albumuk megjelenésével.

Lemez

Zene

Shame: Drunk Tank Pink

Az egyre súlytalanabb brit gitárzenei színtér üde színfoltja volt a Shame pár évvel ezelőtt, bemutatkozó lemezüket (Song of Praise, 2018) és szigetes koncertjüket mi is agyondicsértük.

Lemez

Zene

Bongor: Körök

Első nagylemezén a vajdasági rapper már a nyitódalban (Paralel) berántja a hallgatót a szuggesztív előadásmód (különösen a hozzá forgatott videóval együtt), és az iróniában és társadalomkritikában bővelkedő szövegekre is lehetetlen nem odafigyelni.

Interaktív

tévésmaci

Interaktív

Rozmárvilág

Amikor Sztupa és Troché leszálltak az Ócsai szőlők megállóhelyen...

Interaktív

Szüret 2021/04.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/04.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„Inkább nem volt farka”

Kordos László paleontológus, geológus a Rudapithecusról és a magyar bányászatról

A magyar földtani kutatás egykori központja elvesztette régi fényét, pedig a stratégiai beruházásokhoz is kulcsfontosságúak a földtani információk. Erről is beszélt nekünk a Rudabányáról előkerült ősmajomleletek egyik felfedezője, aki szerint a nevezetes Rudapithecus nemzetség talán utód nélkül halhatott ki.

Magánnyelvoktatás járvány idején

Tudomány

Egyhangúság

Az utóbbi tíz évben valamelyest erősödött a nyelvtanulási hajlandóság Magyarországon, a lakosság idegennyelv-tudását nézve azonban még így is az utolsók között kullogunk az EU-ban. A múlt évben a lassú előrehaladás is megtorpant.

Lokál

Ki terel ma juhokat?

Lokál

Pusztába kiáltott szó

Ma már nincsenek pitykegombos juhászok, és juhászkutyákat is alig találni. A fiatalok számára nem vonzó a szakma – azok maradnak, akik ebbe nőttek bele.

Gasztro

étel, kihordó

Gasztro

ONO Poké Bowl

A hawaii konyha számunkra ismeretlen fogalom, legfeljebb elképzeléseink lehetnek.

Mikrofilm

Film

Mikrofilm

Rezervátum

Myriam Verreault: A világ mögött

Azzal indul a film, hogy a nagykorúság küszöbén álló Mikuan és Shaniss elválaszthatatlan barátnők, és azzal zár, hogy útjaiknak mégis, szükségképpen el kell válniuk.

Film

Mikrofilm

Szerencse dolga

Cooper Karl: Világtalan

Úgy tűnhet, hogy a Világtalan egy kicsit rossz időben érkezett – pedig épp jókor. A hasonszőrű, olcsó B thrillerek a videókazetták korszakában élték aranykorukat, tucatjával készültek ilyesmik egyenesen a tékák polcaira.

Film

Mikrofilm

Hanks a lelke mindennek

Paul Greengrass: A kapitány küldetése

Képzeljük el Amerikát, egy kibékíthetetlenül megosztott országot, ahol az állampolgári sebek olyan frissek, hogy az alapvető emberi tisztesség szobra, Tom Hanks is bizalmatlanul méregeti honfitársait, főleg persze sötétedés után a poros föld­utakon.

Film

Mikrofilm

A Fehér Tigris  

„A börtön tett bűnözővé” – vallja A remény rabjai főhőse.

Dokumentumfilm

Mikrofilm

Az első tornász 

E mű is jól illeszkedik azoknak a dokumentumfilmeknek a sorába, amelyek addig érinthetetlennek gondolt, elképesztő hatalommal rendelkező férfiak szexuális visszaéléseit tárják fel (Untouchable, Surviving R. Kelly, Leaving Neverland, Jeffrey Epstein: Filthy Rich).

Tévésorozat

Mikrofilm

John Wilson tanácsai

E félig-meddig amatőr, vagy annak látszani igyekvő egyszemélyes sorozat egy kézikamerasnittekből összeollózott, hat darab, szűk félórás epizódból álló nagyvárosi agymenés, melynek a narrátora egy nehezen tolerálható hangú, enyhén autisztikus vonásokat mutató balfék.