1992, Tel-Aviv, Sheinkin Street – Orna Agmon és Ella Shine, két fiatal, bohém pincérnő megnyitják közös éttermüket, amely a következő huszonhat évben a város meghatározó vendéglátó- és találkozóhelyévé válik. Kezdetben csak süteményeket, kekszeket árulnak az apró helyen – hét asztal, egy bárpult –, na meg az ikonikus édesburgonya-tócsnit, később telt házas étteremmé növi ki magát. Az Orna and Ella a kilencvenes évek energikus, szabad Tel-Avivjának, a bohém, liberális, értelmiségi fiatalság és művészvilág jelképévé és viszonyítási pontjává válik. Egyfajta időkapszulaként bezárja a múló időt, és sokáig megőrzi sajátos szellemiségét és családias hangulatát. 2018-ban, huszonhat év után zár be, szinte egyik napról a másikra. Ezt az egyhetes, keserédes folyamatot követi végig az Orna and Ella című izraeli dokumentumfilm (amelyet januárban mutatnak majd be a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál keretében). Középpontjában a két emberi történet és a két nő komplex barátsága áll. Orna introvertált, visszafogott, és szemmel láthatóan kiégett, belefásult a huszonhat évbe, ami alatt egyetlen szabadnapja nem volt, számára ez már börtön. Ella extrovertált, ambiciózus, két évtized után is az étterem az élete értelme. Erős érzelmek, bonyolult függési viszonyok, ellentétes vágyak széles spektrumát mutatja be ez a személyes hangvételű rövidfilm. Az étterem konyhájáról, étlapjáról meglepően kevés az információ, az édesburgonya-tócsni azonban örök, és úgy tűnik, megmaradt az utókornak. Az idei hanukára éppen jó választás lesz!
Hiszen a napokban világszerte számos családnál hevül az olaj a serpenyőkben. Tucatnyi tócsnik sülnek – nemzetközi zsidó gasztronómiai elnevezésük a latkesz –, leggyakrabban burgonyával készül, de lehet más zöldség is a fő hozzávaló, pl. édesburgonya, cékla, paszternák, vagy éppen ezek tetszőleges keveréke. Mellé többnyire tejföl, az amerikai gasztrokultúrában almapüré jár. „A nyolc napig tartó, általában december közepére eső hanuka a 20. század előtt kevésbé fontos ünnepnek számított, eleinte nem fűződött hozzá különleges ételhagyomány. A korai korszakban a sajt és a túró jellemzőbb volt a hanukára, mint az olaj, később a bő olajban sült fánkok és reszelt krumpliból készült vastag kis palacsinták lettek népszerűek” – írja Körner András A magyar zsidó konyha című remek (és nemzetközileg díjazott) könyvében. Forró olajban sül Orna és Ella édesburgonya-tócsnija is, ami mellé snidlinges tejföl jár, és szenzációs. Boldog hanukát!
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!


