kertész lesek

Pho 74

  • kertész lesek
  • 2020.07.11 11:06

Gasztro

Lassan egy hónapja enyhítettek a kijárási korlátozáson, de mostanáig jobbnak láttuk, ha a futárt választjuk. Persze hozzájárult ehhez a zord időjárás, illetve a teraszokra zúduló képzelt tömeg elkerülése, de most mintha megkezdődött volna a visszarendeződés, pedig mást sem hallani, mint azt, hogy „semmi nem lesz úgy, mint azelőtt”. E visszarendeződés jellegzetes megnyilvánulása például a távol-keleti büfék és étkezdék kiülős részeivel szembeni érdektelenség. Főútvonal menti teraszon inni, kávézni meg dohányozni szokás, enni csak kopogó szemek alkalmával.

Persze e szükségidőkben minden vendéglátósnak az üzletmenetet elősegítő praktikákon jár az esze, és ha ez a járdára kihelyezett kerti ülőgarnitúrában ölt testet, hát, öltsön. Ráadásul a Pho 74 néven működő helyen – ahol „autentikus vietnámi ételek széles választékával” várják a vendégeket, amelyek „friss alapanyagból és hagyományos recept alapján készülnek el” – a forgalom sem akkora, mint amekkorát a cím hallatán (Bartók Béla út 36.) elvárnánk. Egyébként nem is ház ez, hanem háztömb, talán a leghíresebb a környéken, hiszen itt működik a Hadik Kávéház, padlásán pedig több mint száz évvel ezelőtt Csontváry Kosztka Tivadar alkotta az akkor még közröhej tárgyát képező festményeit. A vietnamiak a Bercsényi utca felé eső fronton bútoroztak be és ki; teraszuk szinte összeér a (lapzártánk idején zárva tartó) Hadikéval.

A tavaszi tekercs (690 Ft) nagyszerű belépő. Ígéretükhöz híven friss, ráadásul nem tocsog az olajban, ropogós és a húst is érezni benne. A pho levesek közül a garnélásat próbáljuk ki, a közepes adag (1490 Ft) valójában hatalmas, bőven meg is tésztázták, de rákot csak mutatóban látott. Zavaró, hogy nem elég meleg, s a további fűszerezés lehetősége nem számít alapnak. Azt sem mondhatjuk azért, hogy rossz lenne. A mogyorószószos tofu (1990 Ft – képünkön) addig kiváló, amíg tart a fenséges mo­gyorószósz, de utána csak a natúr tofu jellegzetes íztelensége marad, amit csak az örök optimisták mondanának a „tofu titkának”. A sült banánt (1090 Ft) valamiféle vaníliás öntettel próbálják feldobni. Ráfér, mivel a ropogós bundája olyan vékony, mintha réteslapot feleztek volna el.

Neked ajánljuk