chili&vanília

Baszk sajttorta

Gasztro

A sajttorták megunhatatlan világának új, felkapott tagja. A leghíresebb New York-i sajttortával szemben ennek nincs kekszes alapja, a magas hőfokon való sütésnek köszönhetően pedig külseje sötétre sül, karamellizálódik, és ennek így kell lennie. A nemzetközi gasztronómiában „baszk sajttorta” néven ismert, mivel a kilencvenes években egy Santiago Rivera nevű séf fejlesztette ki a San Sebastiánban található La Viña nevű étterme étlapjára. Azóta a hely ikonikus desszertjévé avanzsált, és nagy nemzetközi hírnévre tett szert.

Szuperegyszerű, gyors és elronthatatlan, alapanyagigénye viszont nagy, továbbá sajnos a kalóriatartalma is. Lehetne a masszához további kiegészítőket is keverni (pl. mazsolát, aszalt áfonyát), de pont az benne a legjobb, hogy a maga pőre valóságában nagyszerű. Kívül sült, belül végtelenül krémes ez a sajttorta, éppen egyszerűségében lenyűgöző. Az alábbi változatban a krémsajt felét natúr kecskekrémsajtra cseréltem, ez azonban nem kötelező. Mellé karamellizált cseresznyemártást ajánlok.

 

Baszk sajttorta karamellizált
cseresznyemártással

Hozzávalók (10−12 szelethez)

 

50 dkg kecskekrémsajt

50 dkg natúr krémsajt

20 dkg porcukor

7 egész tojás

1 vaníliarúd magjai

1 citrom reszelt héja

1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő

5 dl tejszín

 

Karamellizált cseresznyemártás

8 dkg cukor
1 kg magozott cseresznye
1 citrom leve és héja
3 szem szegfűszeg
3 szem szegfűbors

2 evőkanál étkezési keményítő

 

A sütőt előmelegítjük 230 fokra (légkeverés). Egy nagy keverőtálban elektromos kézi keverővel összedolgozzuk a natúr kecskekrémsajtot, a krémsajtot, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a tojásokat, a vaníliát, a lisztet (vagy étkezési keményítőt), végül a tejszínt. Egyenletesen elkeverjük. Egy 23−25 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, kissé kiolajozzuk, majd beleöntjük a masszát. 30 percig sütjük. A teteje egészen sötétre sül, kissé megéghet, ennek ilyennek kell lennie. A sütés után még lágynak tűnik a közepe, de ez a hűlés során megszilárdul. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap szépen szeletelhető.

 

Közben elkészítjük a cseresznyét. A cukrot egy közepes méretű lábasban felmelegítjük, majd lassan, fokozatosan karamellizáljuk. A titka, hogy egyáltalán nem szabad kevergetni, hozzá sem nyúlunk az egész folyamat alatt, hagyjuk, hogy magától olvadjon fel, majd színeződjön sötét borostyánszínűre. Amikor elkezd karamellizálódni, inkább az edényt mozgatjuk. A karamellára rádobjuk a magozott cseresznyét, amitől a cukor először meg fog keményedni. Ahogy a gyümölcs a hőkezeléstől kiengedi a levét, úgy fog a karamell is újra beleolvadni. Hozzáadjuk a citrom levét, és egy nagy darab citromhéjat egészben, majd a fűszereket. Kb. 10−15 percig főzzük, amikor már jó sok leve főtt, szűrőkanállal kivesszük a szemeket és félretesszük (a cseresznye fajtájától függ, hogy mennyi leve lesz, ha nem elég, akkor hozzáadhatunk vizet). Összesen kb. 3−4 dl folyadékra van szükségünk. Az étkezési keményítőt csomómentesre keverjük hideg vízzel, majd besűrítjük vele a levet. Lehűtjük. Amikor kihűlt, akkor keverjük bele az előzőleg kiszedett cseresznyeszemeket. Hűtőben 3−4 napig eláll.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?