chili&vanília

Baszk sajttorta

Gasztro

A sajttorták megunhatatlan világának új, felkapott tagja. A leghíresebb New York-i sajttortával szemben ennek nincs kekszes alapja, a magas hőfokon való sütésnek köszönhetően pedig külseje sötétre sül, karamellizálódik, és ennek így kell lennie. A nemzetközi gasztronómiában „baszk sajttorta” néven ismert, mivel a kilencvenes években egy Santiago Rivera nevű séf fejlesztette ki a San Sebastiánban található La Viña nevű étterme étlapjára. Azóta a hely ikonikus desszertjévé avanzsált, és nagy nemzetközi hírnévre tett szert.

Szuperegyszerű, gyors és elronthatatlan, alapanyagigénye viszont nagy, továbbá sajnos a kalóriatartalma is. Lehetne a masszához további kiegészítőket is keverni (pl. mazsolát, aszalt áfonyát), de pont az benne a legjobb, hogy a maga pőre valóságában nagyszerű. Kívül sült, belül végtelenül krémes ez a sajttorta, éppen egyszerűségében lenyűgöző. Az alábbi változatban a krémsajt felét natúr kecskekrémsajtra cseréltem, ez azonban nem kötelező. Mellé karamellizált cseresznyemártást ajánlok.

 

Baszk sajttorta karamellizált
cseresznyemártással

Hozzávalók (10−12 szelethez)

 

50 dkg kecskekrémsajt

50 dkg natúr krémsajt

20 dkg porcukor

7 egész tojás

1 vaníliarúd magjai

1 citrom reszelt héja

1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő

5 dl tejszín

 

Karamellizált cseresznyemártás

8 dkg cukor
1 kg magozott cseresznye
1 citrom leve és héja
3 szem szegfűszeg
3 szem szegfűbors

2 evőkanál étkezési keményítő

 

A sütőt előmelegítjük 230 fokra (légkeverés). Egy nagy keverőtálban elektromos kézi keverővel összedolgozzuk a natúr kecskekrémsajtot, a krémsajtot, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a tojásokat, a vaníliát, a lisztet (vagy étkezési keményítőt), végül a tejszínt. Egyenletesen elkeverjük. Egy 23−25 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, kissé kiolajozzuk, majd beleöntjük a masszát. 30 percig sütjük. A teteje egészen sötétre sül, kissé megéghet, ennek ilyennek kell lennie. A sütés után még lágynak tűnik a közepe, de ez a hűlés során megszilárdul. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap szépen szeletelhető.

 

Közben elkészítjük a cseresznyét. A cukrot egy közepes méretű lábasban felmelegítjük, majd lassan, fokozatosan karamellizáljuk. A titka, hogy egyáltalán nem szabad kevergetni, hozzá sem nyúlunk az egész folyamat alatt, hagyjuk, hogy magától olvadjon fel, majd színeződjön sötét borostyánszínűre. Amikor elkezd karamellizálódni, inkább az edényt mozgatjuk. A karamellára rádobjuk a magozott cseresznyét, amitől a cukor először meg fog keményedni. Ahogy a gyümölcs a hőkezeléstől kiengedi a levét, úgy fog a karamell is újra beleolvadni. Hozzáadjuk a citrom levét, és egy nagy darab citromhéjat egészben, majd a fűszereket. Kb. 10−15 percig főzzük, amikor már jó sok leve főtt, szűrőkanállal kivesszük a szemeket és félretesszük (a cseresznye fajtájától függ, hogy mennyi leve lesz, ha nem elég, akkor hozzáadhatunk vizet). Összesen kb. 3−4 dl folyadékra van szükségünk. Az étkezési keményítőt csomómentesre keverjük hideg vízzel, majd besűrítjük vele a levet. Lehűtjük. Amikor kihűlt, akkor keverjük bele az előzőleg kiszedett cseresznyeszemeket. Hűtőben 3−4 napig eláll.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Mint az itatós

Szinte hihetetlen, de akad még olyan nagy múltú, híres szimfonikus zenekar, amely korábban soha nem járt Budapesten: közéjük tartozott a Tokiói Filharmonikus Zenekar is, holott erős magyar kötődésük van, hiszen Kovács János 1992 óta szerepel náluk vendégkarmesterként.

Minden meg akar ölni

  • SzSz

Andriivka aprócska falu Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében; 2014 óta a vitatott – értsd: az ENSZ tagországai közül egyedül Oroszország, Szíria és Észak-Korea által elismert – Donyecki Népköztársaság része.

S most reménykedünk

„Az élet távolról nézve komédia, közelről nézve tragédia” – az Arisztotelész szellemét megidéző mondást egyként tulajdonítják Charlie Chaplinnek, illetve Buster Keatonnek.

A szürkeség ragyogása

Különös élmény néhány napon belül látni két Molière-darabot a Pesti Színházban. A huszonöt éve bemutatott Képzelt beteg egy rosszul öregedő „klasszikus”, a Madame Tartuffe pedig egy kortárs átirat, amelynek első ránézésre a névegyezésen túl nem sok köze van a francia szerzőhöz. Ez utóbbi egyáltalán nem baj, még akár erény is lehet.

Eddig csak a szégyen

Aláírták a koalíciós szerződést, innentől hivatalosnak tekinthető, hogy megalakul a szétválás utáni Csehország minden bizonnyal leggusztustalanabb kormánya, amelyben egy populista vezér, Andrej Babiš dirigálja saját személyre szabott pártja (az Ano) és két neonáci pártocska (a 7,8 százalékos SPD és a 6,8-as Motoristé sobě) delegáltjait.

Amerika kapitány menni

Lapzártánk után három nappal, pénteken találkozik Orbán Trumppal, így a találkozó érdemi részét és eredményeit jelen pillanatban tárgyalni nem, legfeljebb találgatni tudjuk. A magyar fél közlése szerint Amerika kapitány, Pókember és Vasember azért járulnak Trump elibe („Washington, jövünk!”), hogy meggyőzzék arról: engedje továbbra is, hogy hazánk háborítatlanul vásárolhasson nyersolajat és gázt Oroszországtól, különben… Hát ez az.