chili&vanília

Baszk sajttorta

Gasztro

A sajttorták megunhatatlan világának új, felkapott tagja. A leghíresebb New York-i sajttortával szemben ennek nincs kekszes alapja, a magas hőfokon való sütésnek köszönhetően pedig külseje sötétre sül, karamellizálódik, és ennek így kell lennie. A nemzetközi gasztronómiában „baszk sajttorta” néven ismert, mivel a kilencvenes években egy Santiago Rivera nevű séf fejlesztette ki a San Sebastiánban található La Viña nevű étterme étlapjára. Azóta a hely ikonikus desszertjévé avanzsált, és nagy nemzetközi hírnévre tett szert.

Szuperegyszerű, gyors és elronthatatlan, alapanyagigénye viszont nagy, továbbá sajnos a kalóriatartalma is. Lehetne a masszához további kiegészítőket is keverni (pl. mazsolát, aszalt áfonyát), de pont az benne a legjobb, hogy a maga pőre valóságában nagyszerű. Kívül sült, belül végtelenül krémes ez a sajttorta, éppen egyszerűségében lenyűgöző. Az alábbi változatban a krémsajt felét natúr kecskekrémsajtra cseréltem, ez azonban nem kötelező. Mellé karamellizált cseresznyemártást ajánlok.

 

Baszk sajttorta karamellizált
cseresznyemártással

Hozzávalók (10−12 szelethez)

 

50 dkg kecskekrémsajt

50 dkg natúr krémsajt

20 dkg porcukor

7 egész tojás

1 vaníliarúd magjai

1 citrom reszelt héja

1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő

5 dl tejszín

 

Karamellizált cseresznyemártás

8 dkg cukor
1 kg magozott cseresznye
1 citrom leve és héja
3 szem szegfűszeg
3 szem szegfűbors

2 evőkanál étkezési keményítő

 

A sütőt előmelegítjük 230 fokra (légkeverés). Egy nagy keverőtálban elektromos kézi keverővel összedolgozzuk a natúr kecskekrémsajtot, a krémsajtot, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a tojásokat, a vaníliát, a lisztet (vagy étkezési keményítőt), végül a tejszínt. Egyenletesen elkeverjük. Egy 23−25 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, kissé kiolajozzuk, majd beleöntjük a masszát. 30 percig sütjük. A teteje egészen sötétre sül, kissé megéghet, ennek ilyennek kell lennie. A sütés után még lágynak tűnik a közepe, de ez a hűlés során megszilárdul. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap szépen szeletelhető.

 

Közben elkészítjük a cseresznyét. A cukrot egy közepes méretű lábasban felmelegítjük, majd lassan, fokozatosan karamellizáljuk. A titka, hogy egyáltalán nem szabad kevergetni, hozzá sem nyúlunk az egész folyamat alatt, hagyjuk, hogy magától olvadjon fel, majd színeződjön sötét borostyánszínűre. Amikor elkezd karamellizálódni, inkább az edényt mozgatjuk. A karamellára rádobjuk a magozott cseresznyét, amitől a cukor először meg fog keményedni. Ahogy a gyümölcs a hőkezeléstől kiengedi a levét, úgy fog a karamell is újra beleolvadni. Hozzáadjuk a citrom levét, és egy nagy darab citromhéjat egészben, majd a fűszereket. Kb. 10−15 percig főzzük, amikor már jó sok leve főtt, szűrőkanállal kivesszük a szemeket és félretesszük (a cseresznye fajtájától függ, hogy mennyi leve lesz, ha nem elég, akkor hozzáadhatunk vizet). Összesen kb. 3−4 dl folyadékra van szükségünk. Az étkezési keményítőt csomómentesre keverjük hideg vízzel, majd besűrítjük vele a levet. Lehűtjük. Amikor kihűlt, akkor keverjük bele az előzőleg kiszedett cseresznyeszemeket. Hűtőben 3−4 napig eláll.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Móricka evangéliuma

Semmi nem áll távolabb a keresztény szellemiségtől, mint a magas áhítatossági kvóciensű elmélkedések magáról a Történetről, de talán egyetlen kifejezésforma sem produkált annyi fércművet, mint a film.

Rap-szódia

Misztikus hangulat, a forgószínpadon egy kettéhasított vár, eleve ferde elemekkel, amelyek épp eldőlni készülnek. A látvány (díszlet: Horesnyi Balázs) rögtön megteremti az alapérzetet: minden szétesni látszik Veronában a két család viszálya miatt. Egy cseppnyi költőiség még így is kerül mindennek a tetejébe: égi jelenségként érkezik Júlia ágya, ahol újdonsült férjével, Rómeóval elhálhatják a nászéjszakát.

Szegvár, retúr

Még előző kötetében, a Lányos apában írta Grecsó Krisztián, hogy két évtizede az édes­apjáról szeretne írni. „Gyakoroltam, készültem, megbocsátottam, fejlődtem, aztán felejtettem, kidobtam mindent, gyűlöltem, visszaestem.”

Vissza a kenguruhoz

„Mi az a gondolati, szemléleti újdonság, amely a csalogató, modern kísérőzenén, a színes képeken, a megvalósult filmben átsugárzik? Sajnos nem több, mint hogy a Levi’s vagy a Lee Cooper márkájú farmerdzseki alatt is doboghat becsületes munkásszív” – írták találóan A kenguru című filmről 1976-os bemutatója után a Filmvilágban.

Tájékozódunk

Egy héttel azután, hogy az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának illetékes szerve szankciós listára tette Rogán Antalt a magyarországi rendszerszintű korrupcióban betöltött szerepe miatt, összeült az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága.

A harmadik köztársaság kapujában

Száz napot kellett várnia a kormányalakítási felkérésre a pártvezető Herbert Kicklnek, noha az Osztrák Szabadságpárt az élen végzett a tavaly szeptemberi választáson. Az államelnök Alexander Van der Bellen mindent megtett, mégsem tudta elkerülni a szélsőjobboldal kormányba hívását.