chili&vanília

Baszk sajttorta

Gasztro

A sajttorták megunhatatlan világának új, felkapott tagja. A leghíresebb New York-i sajttortával szemben ennek nincs kekszes alapja, a magas hőfokon való sütésnek köszönhetően pedig külseje sötétre sül, karamellizálódik, és ennek így kell lennie. A nemzetközi gasztronómiában „baszk sajttorta” néven ismert, mivel a kilencvenes években egy Santiago Rivera nevű séf fejlesztette ki a San Sebastiánban található La Viña nevű étterme étlapjára. Azóta a hely ikonikus desszertjévé avanzsált, és nagy nemzetközi hírnévre tett szert.

Szuperegyszerű, gyors és elronthatatlan, alapanyagigénye viszont nagy, továbbá sajnos a kalóriatartalma is. Lehetne a masszához további kiegészítőket is keverni (pl. mazsolát, aszalt áfonyát), de pont az benne a legjobb, hogy a maga pőre valóságában nagyszerű. Kívül sült, belül végtelenül krémes ez a sajttorta, éppen egyszerűségében lenyűgöző. Az alábbi változatban a krémsajt felét natúr kecskekrémsajtra cseréltem, ez azonban nem kötelező. Mellé karamellizált cseresznyemártást ajánlok.

 

Baszk sajttorta karamellizált
cseresznyemártással

Hozzávalók (10−12 szelethez)

 

50 dkg kecskekrémsajt

50 dkg natúr krémsajt

20 dkg porcukor

7 egész tojás

1 vaníliarúd magjai

1 citrom reszelt héja

1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő

5 dl tejszín

 

Karamellizált cseresznyemártás

8 dkg cukor
1 kg magozott cseresznye
1 citrom leve és héja
3 szem szegfűszeg
3 szem szegfűbors

2 evőkanál étkezési keményítő

 

A sütőt előmelegítjük 230 fokra (légkeverés). Egy nagy keverőtálban elektromos kézi keverővel összedolgozzuk a natúr kecskekrémsajtot, a krémsajtot, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a tojásokat, a vaníliát, a lisztet (vagy étkezési keményítőt), végül a tejszínt. Egyenletesen elkeverjük. Egy 23−25 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, kissé kiolajozzuk, majd beleöntjük a masszát. 30 percig sütjük. A teteje egészen sötétre sül, kissé megéghet, ennek ilyennek kell lennie. A sütés után még lágynak tűnik a közepe, de ez a hűlés során megszilárdul. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap szépen szeletelhető.

 

Közben elkészítjük a cseresznyét. A cukrot egy közepes méretű lábasban felmelegítjük, majd lassan, fokozatosan karamellizáljuk. A titka, hogy egyáltalán nem szabad kevergetni, hozzá sem nyúlunk az egész folyamat alatt, hagyjuk, hogy magától olvadjon fel, majd színeződjön sötét borostyánszínűre. Amikor elkezd karamellizálódni, inkább az edényt mozgatjuk. A karamellára rádobjuk a magozott cseresznyét, amitől a cukor először meg fog keményedni. Ahogy a gyümölcs a hőkezeléstől kiengedi a levét, úgy fog a karamell is újra beleolvadni. Hozzáadjuk a citrom levét, és egy nagy darab citromhéjat egészben, majd a fűszereket. Kb. 10−15 percig főzzük, amikor már jó sok leve főtt, szűrőkanállal kivesszük a szemeket és félretesszük (a cseresznye fajtájától függ, hogy mennyi leve lesz, ha nem elég, akkor hozzáadhatunk vizet). Összesen kb. 3−4 dl folyadékra van szükségünk. Az étkezési keményítőt csomómentesre keverjük hideg vízzel, majd besűrítjük vele a levet. Lehűtjük. Amikor kihűlt, akkor keverjük bele az előzőleg kiszedett cseresznyeszemeket. Hűtőben 3−4 napig eláll.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.

Abúzus, család

  • Balogh Magdolna

Egyéni hangú, markáns képviselője Ivana Dobrakovová a szlovák kritika által expat-prózaként emlegetett prózai iránynak. Ezzel az angol „expatriate”, azaz tartósan vagy ideiglenesen külföldön élő szóból eredő kifejezéssel azokra a művekre utalnak, amelyek a rendszerváltozás adta lehetőségekkel élve külföldön szerencsét próbáló fiatalok problémáiról beszélnek.