chili&vanília

Pod suboj

  • chili&vanília
  • 2018.02.18 14:01

Gasztro

A januári, februári piacozási holtidőszakban mindenki tanácstalanabbul mustrálja a szomorkás standokat. A zöldségek választéka igencsak beszűkül, a sütőtök ősz óta már kifutotta magát, a káposztafélékből karácsonykor volt túltengés. Ebben az időszakban jobban előtérbe kerülnek a kamrakincsek is, amelyekből extra bevásárlások nélkül is gyorsan lehet varázsolni. Az alább ajánlott étel orosz specialitás, és ennek az időszaknak az egyik legpraktikusabb és legnagyobb sikerre számító fogása. Szeljodka pod suboj, azaz hering suba alatt – utóbbi nyilvánvalóan a zöldségekből és öntetből álló kabátra utal, amely körülöleli a halat. Ez a rétegezett saláta kiváló partiétel, remekül szállítható, ráadásul mutatós is. Előre elkészíthető, ahogy áll, úgy színezi rózsaszínűre a cékla az összes réteget. Az eredeti, autentikus változathoz képest apróbb módosításokat végeztem: a nehezebb, töményebb majonézes öntet helyett joghurttal könnyítem, amit tormával ízesítek, továbbá elhagyom az orosz verzióban szereplő sárgarépát. Olajban eltett heringfilét vagy makrélát ajánlok hozzá, mindből érdemes feltankolni tavaszig.

 

Orosz céklás rakott heringsaláta

(Szeljodka pod suboj)

Hozzávalók (6–8 adag)

50 dkg (3 nagy szem) burgonya, megfőzve

50 dkg előfőzött cékla (készen kapható,vákuumcsomagolt)

só, bors

1 dl majonéz

4 dl görög joghurt

2 evőkanál ecetes torma

40 dkg (2 doboz) olajban eltett hering vagy makréla, lecsepegtetve

2 csokor újhagyma, felkarikázva

1 csokor kapor, finomra aprítva

Tálaláskor: 3-4 hat percig főzött tojás

 

A burgonyát héjában, egészben megfőzzük sós vízben. Figyeljünk oda, hogy ne főzzük szét, annyira tartsa meg a formáját, hogy tudjuk majd reszelni. Kissé hűtsük le. Céklából használhatunk frisset vagy előfőzöttet. Az előbbi esetben a céklákat egyesével alufóliába csomagoljuk, és 190 fokon kb. 1,5 óra alatt megsütjük, majd kihűtjük és meghámozzuk. Ha gyorsabban és kényelmesen szeretnénk elkészíteni az ételt, akkor használhatunk készen kapható, előfőzött céklát. Kikeverjük az öntethez a majonézt, a görög joghurtot és az ecetes tormát, sózzuk, borsozzuk. Az újhagymát felkarikázzuk, a kaprot finomra aprítjuk. Kiválasztunk egy edényt, amelyben összeállítjuk az ételt. Ez lehet egy kb. 25×18 cm-es jénai, vagy egy mutatós, kerek salátástál, de akár egy tortaforma is. A salátát a következő sorrendben rétegezzük: elsőként az edény aljába reszeljük a reszelő nagy lyukán a főtt, meghámozott burgonya felét. Megsózzuk. Erre következik a cékla fele, szintén lereszelve. Sózzuk, borsozzuk. A céklán elrendezzük a hering- vagy makréladarabokat. Ezt leöntjük a joghurtos öntet felével. Rászórjuk az újhagyma felét és a kaprot. Következik a második réteg, ugyanebben a sorrendben: reszelt burgonya, reszelt cékla, só, bors, haldarabok, öntet. A tetejét megszórjuk az újhagymával. Néhány órára vagy egész éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni, ezalatt egyrészt összeérnek az ízek, másrészt többé-kevésbé az egész étel rózsaszínűvé válik, mivel a cékla beszínezi a rétegeket. Tálaláskor 6-7 perces tojásokat főzünk, amelyeknek a sárgája még kissé lágy, ezt adjuk mellé, esetleg zöld saláta és pirítós társaságában.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.

Politikai inszeminátor

Egy ország találgatja éppen, hogy mi a fenét is akar ez az egész jelenteni. Hogy Gattyán György, aki a LiveJasmin nevű site-ján keresztül élő webkamerás pornóval begyűjtött nagyjából 300 milliárd forintot, most minden előzmény nélkül miniszterelnök-jelöltként bukkant fel a honi média megfelelő bugyraiban. 

Apácától nyalókáig

Az elsősorban tematikus kiállításokat bemutató, programjaival a tradíciót és a történelmi eseményeket szokatlan fénytörésben vizsgáló 2B Galéria 19 alkotót felvonultató csoportos kiállítása most a kakast állítja a középpontba.

Itt mindenki figyel

A szerző specialitása, hogy olyan zárt világokról fest részletes képet, amely a legtöbb ember számára még szeleteiben sem megközelíthető: ilyen volt a magyar szervezett bűnözés 1970-es évektől zajló történetére koncentráló Maffiózók mackónadrágban, majd a kokain magyarországi szerepét az 1920-as évektől napjainkig végigkövető Magyar kóla is.

Nem szentírás

  • Balogh Magdolna

A szerző eddig kilenc történelmi tárgyú könyvet jelentetett meg, amelyek közül a legsikeresebb a 2017-ben Goncourt-díjjal kitüntetett, a nemzetközi kritika által is egekbe dicsért Napirend, amelyben Hitlernek a második világháborút előkészítő tárgyalássorozatát írja meg egy afféle fekete komédiában. 

A hetedik napon

A neves olasz részecskefizikus jókor volt jó helyen: ott lehetett a genfi részecskefizikai központ, a CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) Kompakt Müon Szolenoid (CMS) kísérleti programjában, ahol például a sötét anyagot alkotó egzotikus részecskék, extra dimenziók és a nevezetes Higgs-bozon után kutattak a fizikusok.

A nemlét sűrűsége

  • Radics Viktória

Fantasztikusan érdekes Lanczkor Gábor új könyve. Műfaját tekintve talán a „prózaversek” megjelölés áll legközelebb e több mint kétszáz szövegdarabhoz; én temetőjáró könyvnek nevezem a Sarjerdőt, poétikailag pedig a norvég Edvard Grieg Lyriske stykker (Lyric Pieces) című, tíz könyvbe sorolt, naplófolyamot képező zongoradarabjaihoz közelítem; ezek negyven év termését tartalmazzák szépen összekomponálva a 19. század második feléből. Ahogy a szóló zongorafutamok, úgy a Sarjerdő is egészében érvényes.

Emígy

Önéletrajzi ember – Szerb Antal találóan és evidens módon így jellemezte Goethét (egyszersmind Saint-Simon herceget és Proustot), s ez a megfogalmazás okvetlenül ráillik Granasztói Pálra (1908–1985) is.

Tárgyversek során

  • Domsa Zsófia

„Meg akarom neked mutatni a világot, a maga valóságában, ahogy itt van a szemünk előtt, folyamatosan. Csak így tudom én magam is felfedezni” – írja Knaus­gård a születendő lányának szóló levélben, amelyet a könyvben háromszor húsz rövid esszé követ.