étel, hordó

Rab Ráby – Szentendre

  • ételhordó
  • 2018.02.18 14:01

Gasztro

Ha jól emlékszünk, fe Lugossy Lászlót mutatták be „híres kínai váteszként és Rab Ráby-kutatóként” a Bizottság együttes egyik koncertjén, az 1980-as évek elején, de arról sajnos nem esett szó, hogy az énekes-képzőművész kutatásának tárgya a nevezett történelmi személy, vagy az akkoriban megnyílt, középmenőnek számító szentendrei vendéglő volt-e. Egyvalamiben lehettünk biztosak: Jókai Mór közbenjárása nélkül aligha neveztek volna el éttermet a 18. század második felében élt Ráby Mátyásról, akit a Nagy Mesemondó fellépéséig (1879-ben jelent meg a Rab Ráby) szélhámosként őrzött a szentendrei emlékezet.

A nyitás óta eltelt több mint 35 év, és úgy tűnik, hogy a Rab Ráby étterem jelentős nevezetességgé nőtte ki magát Szentendre belvárosában (Kucsera Ferenc u. 1/A). Honlapjukon arról olvashatunk, hogy „Magyarországra érkező magas rangú politikai vezetők és feleségük is el szoktak látogatni” ide, meg arról, hogy „az étterem magyaros ízeit Teri néni receptjei alapján készítik a szakácsok még most is, amit a tulajdonos őriz a páncélszekrényben”.

Szombaton, kora délután épphogy van egy asztal a kicsinek egyáltalán nem mondható teremben. Noha elég sokat kell várnunk, hogy leadjuk a rendelést, nem unatkozunk. A helyiséget annyi régiséggel dekorálták ki, hogy reggelre se végeznénk az összes tárgy szemrevételezésével. Van itt minden: a busó maszktól kezdve a vasúti lámpán és páncélruhán át a fonográfig és mindenféle népi hangszerekig. Akár egy múzeumot összeállíthatnának belőlük, de akkor hová ültetnék a vendégeket?

Az már kevésbé jó, hogy az étlapon is a múltat látjuk megelevenedni, mintha nem is telt volna el az a 35–40 év. A Jókai-bableves füstölt csülökkel (845 Ft/csésze) főzeléknek is beillik. 1985-ben a siker záloga lehetett – a mennyiségnek és a normális húsnak köszönhetően –, most inkább csak elnehezít. Biztosan igazi csoda volt évtizedekkel ezelőtt az ún. 2 személyes Rab Ráby-fatányéros is (4990 Ft), de ma már senki nem ájul el az ilyen-olyan szezámmagos rántott szeletektől, a sasliktól és a kakastaréj alakú szalonnától, nem beszélve az ízetlen salátáról és a hasáb-rizs vegyes köretről, amit keménysége alapján útépítéshez is használhatnának. A végén a túrógombóc (825 Ft) sem győz meg arról, hogy a naptár 2018-at mutat. A túró vizes, a prézli száraz, a tejföl kevés, legjobb a porcukor. Mindent összeadva, a múltba utazás szinte tökéletes, az illúziót legfeljebb az árnyékolja, hogy a kiszolgálás kifejezetten udvarias. Talán érdemes lenne olykor kinyitni azt a bizonyos páncélszekrényt is.

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.

Politikai inszeminátor

Egy ország találgatja éppen, hogy mi a fenét is akar ez az egész jelenteni. Hogy Gattyán György, aki a LiveJasmin nevű site-ján keresztül élő webkamerás pornóval begyűjtött nagyjából 300 milliárd forintot, most minden előzmény nélkül miniszterelnök-jelöltként bukkant fel a honi média megfelelő bugyraiban. 

Apácától nyalókáig

Az elsősorban tematikus kiállításokat bemutató, programjaival a tradíciót és a történelmi eseményeket szokatlan fénytörésben vizsgáló 2B Galéria 19 alkotót felvonultató csoportos kiállítása most a kakast állítja a középpontba.

Itt mindenki figyel

A szerző specialitása, hogy olyan zárt világokról fest részletes képet, amely a legtöbb ember számára még szeleteiben sem megközelíthető: ilyen volt a magyar szervezett bűnözés 1970-es évektől zajló történetére koncentráló Maffiózók mackónadrágban, majd a kokain magyarországi szerepét az 1920-as évektől napjainkig végigkövető Magyar kóla is.

Nem szentírás

  • Balogh Magdolna

A szerző eddig kilenc történelmi tárgyú könyvet jelentetett meg, amelyek közül a legsikeresebb a 2017-ben Goncourt-díjjal kitüntetett, a nemzetközi kritika által is egekbe dicsért Napirend, amelyben Hitlernek a második világháborút előkészítő tárgyalássorozatát írja meg egy afféle fekete komédiában. 

A hetedik napon

A neves olasz részecskefizikus jókor volt jó helyen: ott lehetett a genfi részecskefizikai központ, a CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) Kompakt Müon Szolenoid (CMS) kísérleti programjában, ahol például a sötét anyagot alkotó egzotikus részecskék, extra dimenziók és a nevezetes Higgs-bozon után kutattak a fizikusok.

A nemlét sűrűsége

  • Radics Viktória

Fantasztikusan érdekes Lanczkor Gábor új könyve. Műfaját tekintve talán a „prózaversek” megjelölés áll legközelebb e több mint kétszáz szövegdarabhoz; én temetőjáró könyvnek nevezem a Sarjerdőt, poétikailag pedig a norvég Edvard Grieg Lyriske stykker (Lyric Pieces) című, tíz könyvbe sorolt, naplófolyamot képező zongoradarabjaihoz közelítem; ezek negyven év termését tartalmazzák szépen összekomponálva a 19. század második feléből. Ahogy a szóló zongorafutamok, úgy a Sarjerdő is egészében érvényes.

Emígy

Önéletrajzi ember – Szerb Antal találóan és evidens módon így jellemezte Goethét (egyszersmind Saint-Simon herceget és Proustot), s ez a megfogalmazás okvetlenül ráillik Granasztói Pálra (1908–1985) is.

Tárgyversek során

  • Domsa Zsófia

„Meg akarom neked mutatni a világot, a maga valóságában, ahogy itt van a szemünk előtt, folyamatosan. Csak így tudom én magam is felfedezni” – írja Knaus­gård a születendő lányának szóló levélben, amelyet a könyvben háromszor húsz rövid esszé követ.