chili&vanília

Pumpernickel

Gasztro

Itthon ritkábban, külföldön - főleg Németországban - gyakran találkozhatunk az üzletekben azzal a fajta rozskenyérrel, amely egészen sötétbarna, szinte fekete színű, és többnyire téglalap formájúra, előszeletelve kapható. Ez a kenyér nálunk nem túlságosan ismert, néhány kultúrában viszont komoly hagyománnyal bír. Pumpernickelnek hívják, és az elnevezése is elárulja, hogy Németországból származik, ahol már a 15. században is készítették. A kenyér durvára őrölt rozslisztből készül, az állaga kellemesen tömör, darabos. Az íze is nagyon jellegzetes, enyhén savanykás, ugyanakkor édeskés, nem biztos, hogy elsőre mindenki kedvencévé szavazza, de ha megfelelő kiegészítők kerülnek hozzá, nagyon finom. A rozs egyébként az egyik legegészségesebb gabona, rengeteg ásványi anyagot és rostot tartalmaz, fogyasztásával jót teszünk a szervezetünkkel. Az eredeti német változatot kovásszal és kizárólag rozslisztből készítik, a sötét színét pedig onnan kapja, hogy rendkívül hosszú ideig sül, persze alacsony hőmérsékleten, hogy ne égjen meg. A pumpernickelt a csúcsgasztronómiában gyakran kínálják kaviár vagy füstölt lazac mellé, de nemcsak ezekkel a luxushozzávalókkal finom, különleges és egészséges szendvicset vagy falatkákat készíthetünk vele pl. egy igazán tavaszias zöldséges szendvicskrémmel is. Gyors és látványos vendégváró falatka például a mutatós, rózsaszínű céklakrémmel megkent katona. Amikor sült céklát készít az ember (200 fokon kb. 50 perc alatt sülnek meg a gumók), mindig jóval többet érdemes készíteni, alufóliába csomagolva ugyanis kiválóan eláll néhány napig a hűtőben. Használhatjuk salátához, leveshez vagy magában, kevés olívaolajjal meglocsolva. Az alábbi krémhez lereszeljük, és túróval, zöldalmával, tormával keverjük. A húsvét ugyan még odébb van, de akár akkor is megállja majd a helyét.

Tormás-céklás túrókrém

Hozzávalók (kb. 12 szelet)

12,5 dkg krémes túró

1 kisebb sült cékla, meghámozva,

finomra lereszelve

1 kisebb zöldalma, meghámozva,

finomra lereszelve

1 teáskanál ecetes torma

1 teáskanál frissen reszelt torma

2 evőkanál olívaolaj

1 kávéskanál zöldcitromlé

só, bors

6 szelet pumpernickel vagy más rozskenyér

A hozzávalókat összekeverjük, és a félbevágott (vagy pogácsaszaggatóval korongokra formázott) rozskenyérre (vagy pumpernickelre) kenjük. Kifejezetten jót tesz az ízeinek, ha áll egy órát. Megszórhatjuk durvára vágott pisztáciával vagy más maggal. Pumpernickel bio- és illatszerboltokban kapható.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk