étel, hordó

Éléskamra

  • ételhordó
  • 2012. április 1.

Gasztro

Ha Kispest önálló lenne (ahogy 1950-ig), minden bizonnyal a Wekerle-teleppel próbálnák az idegenforgalmat fellendíteni. A több mint százéves, párját ritkítón koncepciózus munkásnegyed valóban fantasztikus látványosság, s ha nem egy fővárosi peremkerületben állna, épp az ilyesmiből alakítanának ki skanzent vagy elbarmolt "városközpontot" ambiciózus polgármesterek rémálmai nyomán.

De ugyanígy örvendetes, hogy a Wekerle-telep elkerülte a valaha szebb napokat látott külvárosi negyedekre oly jellemző "bealvást" is. Korántsem alvóváros, ahol a szolgáltatóipar egy lottózóval, két nyerőgépes kocsmával és ugyanennyi éjjel-nappali közérttel képviselteti magát, étterem is akad, és nem csak egy. Noha - már csak a név miatt is - a Pannónia úti Wekerle lenne az ideális választás, de elriaszt, hogy egyúttal presszónak is hirdeti magát, ami azért nem sok jóval kecsegtet. A Kós Károly téren álló Éléskamra - ha lehet ilyet mondani - viszont a ló másik oldala. A hasonló nevű biobolt ikerlétesítményeként afféle keleti vegaműhelyre tippelnénk, de tévedünk. Tény, hogy a húsmentes választék átlagon felüli, de húsáru is jócskán akadt az egyébként inkább "népiesen" (kockás abrosz, parasztbútorok, archív fotók) berendezett barátságos helyen.

Szombaton ebédidőben alig kapunk helyet, a lelkes és valóban őszintének látszó felszolgáló hölgy figyelmeztet is az átlagosnál hosszabb várakozási időre. De már a zöldséges parajleves (650 Ft) után azt mondjuk, megéri! Friss és egyedi "konstrukció", miképpen a "népek konyhájából" rendelt különféle fogások is: a szójaszószos pirított üvegtészta (750 Ft) kenterbe veri a kínai eredetit (mármint a gyorsbüféset), a Murg Lababdar (1550 Ft) - zöldséges csirkeragu kesudióval, túróval töltött lepénykenyérrel - bármelyik indiai étteremnek büszkesége lehetne. Ellenben a helyhez leginkább passzoló grillezett zöldségtorony (690 Ft) csalódást okoz, a kelleténél sósabb padlizsánkrém agyonüt benne mindent. A vigaszágon induló mexikói gyros, a palacsintabatyu paprikaraguval (850 Ft) tényleg jó, kár, hogy a túlzott "előételezés" miatt már képtelenek vagyunk új vizekre evezni. Megfogadjuk, hogy legközelebb - mert biztosan lesz ilyen - az egyébként meglepően olcsó Éléskamra mangalicás dolgait, illetve a gazdag rizottóválasztékot próbáljuk ki. No, azért még a lekváros derelye (550 Ft) belénk fér - és cseppet sem bánjuk.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?