étel, hordó

Rajkot Palace

  • ételhordó
  • 2019. november 17.

Gasztro

Kevesen lehetnek idehaza, akik India vaktérképén meg tudnák mutatni, hogy merre van Rádzskot városa, de sokan már attól zavarba jönnének, ha Gudzsárát szövetségi államra kellene rábökni. Persze mostanáig mi sem tudtuk, hogy a nevezett terület Északnyugat-Indiában van, az Arab-tenger mellett, és Pakisztánnal is határos. Méreteit jól mutatja, hogy csak a tengerpartja 1600 kilométer hosszú. Rádzskot szinte a közepén terül el, ez az állam negyedik legnagyobb városa, közel 1,4 millióan élnek itt.

Azért jártunk utána mindennek, hogy az V. kerület Nyáry Pál utca 9. alatt található indiai étterem, a Rajkot Palace nevét megfejtsük, mert elsőre oly titokzatosnak tűnt. Ehhez képest csalódás, hogy egy olyan város „palotájáról” van szó, amely „a régió földimogyoró-kereskedelmének központja, s textil­ipara, kézművesipara is kiemelkedő”. És hát attól sem lettünk lelkesebbek, hogy megtudtuk: „Mahatma Gandhi gyermekként néhány évig itt élt a városban, ma az egykori házában múzeum működik”, mivel ez meg a kis Lenin gyerekkorát idézte a nagy Szovjet­unióban.

De a Rajkot Palace-ba lépve sem Gandhi, sem Lenin nem jut az eszünkbe. Az elegáns belső legjellemzőbb anyagai a fa és a bőr, bár a helyiséget a csillár, egy hatalmas faliszőnyeg és egy legalább ugyanekkora festmény uralja: a képen pompás fehér szarvas, amelynek a combjából, a nyakából, a derekából is agancsok állnak ki. Más hasonló helyekkel ellentétben, a felszolgálással sem erőltetik Indiát, valószínűleg a szomszéd kávézóban sem más a koreográfia.

A lencseleves (1000 Ft) kellemesen fűszeres, jól eltalálták a sűrűségét is, viszont az íze kevésbé „indiai”, amit azonban nem kell bánni. A sabji miloni (2100 Ft) olyan vegyes zöldségtál, ahol a spenóté a főszerep. Látványra leginkább a főzelékre emlékeztet, de nemcsak az íze, az állaga is teljesen más, bár minket annyira nem nyűgöz le. Viszont a bárány madras curry (3200 Ft) a húst és a „körítést” tekintve már szinte tökéletes, ahogy a vajas naan kenyér is (700 Ft), mely ráadásul mentes mindenféle olajszármazékoktól.

A legnagyobb meglepetést mégis a desszert, a gulab jamun nevű édesség (800 Ft) okozza, amit indiai fánknak is mondhatnánk, és a gyümölcsök mellett a leggyakrabban ezt látni az indiai étlapokon. Eddig még csak túlcukrozottat, émelyítőt ettünk. Cukorból most sincs hiány, mégis úgy állunk fel az asztaltól, hogy nem kerülget a rosszullét.

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?