chili&vanília

Máglyarakás

  • chili&vanília
  • 2019. november 17.

Gasztro

A takarékos kamradesszertek királynője a máglyarakás, hiszen a hozzávalók többsége általában minden háztartásban megtalálható. Alább ugyan egy őszi, szezonális változatot ajánlok, amely a hagyományosan használt alma helyett birsalmát tartalmaz, de még így is praktikus utolsó perces édesség, amely számos vészhelyzetben bevethető. Nagy feltalálások története nem kapcsolódik hozzá, a legendák helyett sokkal inkább valószínű a legkézenfekvőbb, ámde kevésbé vonzó megoldás: egy leleményes szakács vagy cukrász találhatta ki, a fő motiváció pedig minden bizonnyal a maradékmenedzs­ment lehetett. Nevét állítólag a tetején hömpölygő habláváról kaphatta, utóbbi mindenesetre valóban a máglyarakás koronája. A szikkadt kenyér, kalács, briós felhasználására számos édes példát találunk világszerte, a különböző kenyérpudingok mindenütt népszerűek. Így lesz a máglyarakással is, egy tartalmas leves után nagyszerű őszi desszert.

 

Birsalmás-diós máglyarakás

Hozzávalók (6 adag)

2 kisebb birsalma, meghámozva

5 dkg cukor

fél citrom leve

2 dl tej

1 dl tejszín

csipet só

3 tojás, szétválasztva

5+3 dkg nádcukor

3 dkg puha vaj

6 szelet kalács (kb. 25 dkg)

8+2 dkg házi sárgabaracklekvár (vagy birslekvár)

5 dkg mazsola

csipet fahéj

3 dkg dió durvára vágva

 

A birsalmát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Kb. 1,5 dl vizet összeforralunk 5 dkg cukorral és fél citrom levével, majd ebben szinte teljesen puhára pároljuk a birsalmát. (Ha van kész birsalmakompótunk, azt is használhatunk ehhez a desszerthez). A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A három tojás sárgáját fehéredésig keverjük 5 dkg nádcukorral. A tejet és a tejszínt egy kis lábasban forráspontig melegítjük, majd lassan hozzáöntjük a tojásos-cukros masszához és elkeverjük. Egy 23 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd kivajazzuk. Belehelyezzük a kalácsszeleteket, úgy, hogy a forma alját teljesen kitöltsék, ha kell, az üres réseket kis, letépett kalácsdarabokkal töltjük ki. A kalácsot leöntjük a meleg, tejes-tojásos masszával, és megvárjuk, hogy azt a tészta beszívja. Megkenjük 8 dkg baracklekvárral (vagy birslekvárral). Rászórjuk a mazsolát, a fahéjat, valamint a durvára vágott diót. Egyenletesen elosztjuk rajta a párolt birsalmaszeleteket (vagy kompótot). 25 percig sütjük. Közben a három tojásfehérjét habbá verjük, a 3 dkg cukrot csak akkor adjuk hozzá, amikor már félig lágy. Kivesszük a sütőből a formát. A birsszeletek tetejét megkenjük egy-két evőkanál (2 dkg) baracklekvárral (ehhez könnyebben odatapad majd a hab és nem él külön éle­tet). A habot egyenletesen elosztjuk a formában. Sütőbe tesszük, és további 15 percig sütjük. Langyosan tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Neked ajánljuk