chili&vanília

Máglyarakás

Gasztro

A takarékos kamradesszertek királynője a máglyarakás, hiszen a hozzávalók többsége általában minden háztartásban megtalálható. Alább ugyan egy őszi, szezonális változatot ajánlok, amely a hagyományosan használt alma helyett birsalmát tartalmaz, de még így is praktikus utolsó perces édesség, amely számos vészhelyzetben bevethető. Nagy feltalálások története nem kapcsolódik hozzá, a legendák helyett sokkal inkább valószínű a legkézenfekvőbb, ámde kevésbé vonzó megoldás: egy leleményes szakács vagy cukrász találhatta ki, a fő motiváció pedig minden bizonnyal a maradékmenedzs­ment lehetett. Nevét állítólag a tetején hömpölygő habláváról kaphatta, utóbbi mindenesetre valóban a máglyarakás koronája. A szikkadt kenyér, kalács, briós felhasználására számos édes példát találunk világszerte, a különböző kenyérpudingok mindenütt népszerűek. Így lesz a máglyarakással is, egy tartalmas leves után nagyszerű őszi desszert.

 

Birsalmás-diós máglyarakás

Hozzávalók (6 adag)

2 kisebb birsalma, meghámozva

5 dkg cukor

fél citrom leve

2 dl tej

1 dl tejszín

csipet só

3 tojás, szétválasztva

5+3 dkg nádcukor

3 dkg puha vaj

6 szelet kalács (kb. 25 dkg)

8+2 dkg házi sárgabaracklekvár (vagy birslekvár)

5 dkg mazsola

csipet fahéj

3 dkg dió durvára vágva

 

A birsalmát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Kb. 1,5 dl vizet összeforralunk 5 dkg cukorral és fél citrom levével, majd ebben szinte teljesen puhára pároljuk a birsalmát. (Ha van kész birsalmakompótunk, azt is használhatunk ehhez a desszerthez). A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A három tojás sárgáját fehéredésig keverjük 5 dkg nádcukorral. A tejet és a tejszínt egy kis lábasban forráspontig melegítjük, majd lassan hozzáöntjük a tojásos-cukros masszához és elkeverjük. Egy 23 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd kivajazzuk. Belehelyezzük a kalácsszeleteket, úgy, hogy a forma alját teljesen kitöltsék, ha kell, az üres réseket kis, letépett kalácsdarabokkal töltjük ki. A kalácsot leöntjük a meleg, tejes-tojásos masszával, és megvárjuk, hogy azt a tészta beszívja. Megkenjük 8 dkg baracklekvárral (vagy birslekvárral). Rászórjuk a mazsolát, a fahéjat, valamint a durvára vágott diót. Egyenletesen elosztjuk rajta a párolt birsalmaszeleteket (vagy kompótot). 25 percig sütjük. Közben a három tojásfehérjét habbá verjük, a 3 dkg cukrot csak akkor adjuk hozzá, amikor már félig lágy. Kivesszük a sütőből a formát. A birsszeletek tetejét megkenjük egy-két evőkanál (2 dkg) baracklekvárral (ehhez könnyebben odatapad majd a hab és nem él külön éle­tet). A habot egyenletesen elosztjuk a formában. Sütőbe tesszük, és további 15 percig sütjük. Langyosan tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.