kertész lesek

Ristorante da Lorenzo – Székesfehérvár

  • kertész lesek
  • 2022. július 27.

Gasztro

Terasznyi Olaszország

„Székesfehérváron amúgy is rengeteg látnivaló akad, azonban a többségét a belvárosban találjuk meg. A Fő utcában végigsétálva szinte mindegyik fő nevezetesség az utunkba fog kerülni. Az utca nemcsak emiatt annyira különleges, hanem kialakítása teljesen olyan érzést kelt az emberben, mintha Olaszországban sétálgatnánk. A rengeteg kávézó, étterem és bár székei és asztalai csak fokozzák a hangulatot” – olvassuk a kissé igazságtalan megállapítást az Élménytérkép című idegenforgalmi honlapon, hiszen a fehérvári érdekességek – Bory-vár, szocreál vasútállomás stb. – nem csak a belvárosra korlátozódnak. Az olasz vonatkozásokat meg azért vitatnánk, mert itt hivatalosan minden az Árpád-ház körül forog. Jelenleg épp az Aranybulla körül, mivel a hagyományos nyári programsorozatnak, a Székesfehérvári Királyi Napoknak a legjelentősebb produkciója Az élet pecsétje című dramatikus történelmi játék lesz, amely „az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára emlékezik”, és amelynek beharangozóját e heti Szüret rovatunkban idézzük. De ne legyünk igazságtalanok. Mindezek ellenére van realitása annak, hogy Fehérvárt Itáliához hasonlítsuk, csak a Fő utca helyett az azzal párhuzamos, de sokkal kevésbé felkapott Oskola utcába kell menni. Már csak azért is, mert a 6. számú ház bizonyos részletei még a középkorban épültek, nem csoda, hogy itt működik a város leg­autentikusabb olasz étterme, a Ristorante da Lorenzo. Azért a leg­autentikusabb, mert tudomásunk szerint a névadó Lorenzo nem kitalált személy.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.