kertész lesek

Ristorante da Lorenzo – Székesfehérvár

  • kertész lesek
  • 2022. július 27.

Gasztro

Terasznyi Olaszország

„Székesfehérváron amúgy is rengeteg látnivaló akad, azonban a többségét a belvárosban találjuk meg. A Fő utcában végigsétálva szinte mindegyik fő nevezetesség az utunkba fog kerülni. Az utca nemcsak emiatt annyira különleges, hanem kialakítása teljesen olyan érzést kelt az emberben, mintha Olaszországban sétálgatnánk. A rengeteg kávézó, étterem és bár székei és asztalai csak fokozzák a hangulatot” – olvassuk a kissé igazságtalan megállapítást az Élménytérkép című idegenforgalmi honlapon, hiszen a fehérvári érdekességek – Bory-vár, szocreál vasútállomás stb. – nem csak a belvárosra korlátozódnak. Az olasz vonatkozásokat meg azért vitatnánk, mert itt hivatalosan minden az Árpád-ház körül forog. Jelenleg épp az Aranybulla körül, mivel a hagyományos nyári programsorozatnak, a Székesfehérvári Királyi Napoknak a legjelentősebb produkciója Az élet pecsétje című dramatikus történelmi játék lesz, amely „az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára emlékezik”, és amelynek beharangozóját e heti Szüret rovatunkban idézzük. De ne legyünk igazságtalanok. Mindezek ellenére van realitása annak, hogy Fehérvárt Itáliához hasonlítsuk, csak a Fő utca helyett az azzal párhuzamos, de sokkal kevésbé felkapott Oskola utcába kell menni. Már csak azért is, mert a 6. számú ház bizonyos részletei még a középkorban épültek, nem csoda, hogy itt működik a város leg­autentikusabb olasz étterme, a Ristorante da Lorenzo. Azért a leg­autentikusabb, mert tudomásunk szerint a névadó Lorenzo nem kitalált személy.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Minden elmúlik

Óbuda legújabb művészeti ékessége 2019-ben, a roncstelepként vegetáló Goldberger textilgyár egyik felújított részéből nőtt ki; a volt mosócsarnok és a hozzá kapcsolódó, négyszintes épület több mint ezer négyzetméternyi összterületén nyílt meg tavaly a „szemerei remete”, a „magyar ugar lírai krónikása”, a „mezőgazdasági művészet” megteremtője, azaz Bukta Imre kiállítása. A magát független kortárs magánmúzeumként definiáló intézményben egyeseknek kalandtúrává, másoknak a meredek és keskeny lépcsők miatt megközelíthetetlenné válik a kiállítás egészének megtekintése. Az intézmény minden pozitív kezdeményezése mellett is piaci vállalkozás: erre utal a belépőjegyek (nem csak a magyar viszonyokhoz képest) magas ára és a shop elképesztő kínálata, amely a Bukta-bögréken, -kitűzőkön, -hűtőmágneseken keresztül egészen a Bukta-művekkel díszített pólókig terjed.

A kígyó

Az influenszerekről szóló előadás nem bontja ízeire, nem szálazza szét a közösségi média világát, inkább ránk zúdítja azt a maga (hitelesen) inkoherens valójában, kicsit úgy, mint amikor az ember a vécén ülve vagy elalvás előtt pörgeti a telefonját egy kissé már módosult tudatállapotban, ami azonban megnehezíti, sőt talán el is lehetetleníti az árnyalt, problémákat is feltáró reflexiót. Megteremtődik viszont ennek a világnak egy lehetséges színpadi változata, fel-felvillannak a közösségi médiában rejlő színházi helyzetek, az influenszerekben megbúvó színészek.

Nyíltan és aktívan

A gender studies iránt érdeklődő hazai olvasók már több mint tíz éve követhetik a tudományterület témáit és eredményeit a TNTeF – Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóiratból. Sorra születnek monográfiák is, de átfogóbb tanulmánykötet (magyar nyelven), főleg az utóbbi időszakban, viszonylag kevés jelent meg. Ezért is örvendetes, hogy új tétellel gazdagodott a magyar gendertanulmányok szakirodalma.

Tanácsi sztárparádé

Lassan három éve, hogy Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját miniszteri biztossá nevezték ki azzal a feladattal, hogy „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmasítását”. Első hallásra csak egy újabb kulturális elmebaj körvonalazódott, de miután Demeter olyan tervezettel állt elő, amelyben a klubok és a próbahelyek fejlesztésétől a fellépési lehetőségek bővítésén át a tehetségkutatók és a turnék támogatásáig sok minden szerepelt, a hazai könnyűzenészek jó része üdvözölte a miniszteri biztos belépőjét. Különösen annak fényében, hogy Demeter belengette azt a 25 milliárd forintos állami támogatást is, amelyet szerinte öt év alatt lehet majd elkölteni a különféle programpontokra.

Fejre mentek

Máig rejtély, kik és miért lopták el sírjából Tisza István vagy később Kádár János koponyáját. A Tisza koporsójában található értéktárgyakat a tettesek nem vitték el.

Focizhat, de panaszkodni ne merjen

Magyarországon nem csak stadionok, de kondiparkok, műfüves pályák, tornatermek is épültek szép számmal – csak legyen, aki megtölti ezeket. Maroslelén a polgármester húzott mezt 47 évesen, hogy a futballcsapat végig tudja játszani a bajnokságot.

Horthy helyett Deák

Teljes arculatváltást és névváltoztatást kezdeményezett a Jobbik, azt bizonyítandó, hogy végleg szakított szélsőséges múltjával. Az új vezetés a Fidesz alternatíváját kívánja nyújtani a konzervatív választóknak. Jókora ambíció, miközben egyelőre az a kihívás, hogy a párt megugorja a parlamenti küszöböt.