chili&vanília

Családi lasagne

Gasztro

Paradicsomos, háromsajtos lasagne

Tény és való, nem kimondottan kánikulai fogás a lasagne. Cserébe nagy családi adagot készíthetünk belőle, és garantáltan mindenkit boldoggá teszünk vele. Az ókori Rómába a görögöktől jutott el, az első írott receptje 1390-ből származik, a mai formáját pedig a 19. század vége felé nyerte el. Mint minden olasz tésztának, ennek is annyi receptje van, ahány vidék és ahány család, a bolognai kulináris szabályok szerint a klasszikus változat három fő alkotóeleme: spenóttal gyúrt házi tészta, húsos ragu és besamelmártás. Az alábbi recept ezek közül egyiket sem tartalmazza, inkább amolyan alaprecept, amely kiváló kiindulási alap kalandozásokhoz.

A lasagne munka- és időigényes, kényelmes készítésének két titka van: az egyik, hogy a szószt előző este érdemes elkészíteni, így két fázisra bontva kevésbé megterhelő, mintha mindent egyszerre főznénk, a kész szósszal másnap már gyorsan megy maga az összeállítás. A másik, hogy sima darált hús helyett friss kolbászhúst javasolok, ami extra ízt és praktikumot is ad.

A lasagne lap lehet házilag készített vagy bolti – friss tésztalapokkal lesz a legfinomabb, de sima száraztésztából is készíthetjük. Ha utóbbira kerül sor, akkor a lapokat a rétegezés előtt érdemes 10–15 percre forró vízbe áztatni (előfőzni viszont így nem kell). Amikor a lasagne megsült, célszerű 15–20 percet állni hagyni, hogy kicsit összeálljon, összerendeződjenek a szaftok, sajtok, és szépen lehessen felvágni. Frissen fogyasztva a legjobb, amikor már összeáll annyira, hogy jól szeletelhető, de a sajt még teljesen olvadt. Ha mégis marad (az alábbi nagy mennyiség!), újramelegíteni úgy érdemes, hogy alufóliával lefedve, 150 fokos sütőben, kb. 20 percig melegítjük.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Fél disznó

A film plakátján motoron ül egy felnőtt férfi és egy fiú. Mindketten hátranéznek. A fiú azt kutatja döbbenten, daccal, hogy mit hagytak maguk mögött, a férfi önelégülten mosolyog: „Na látod, te kis szaros lázadó, hova viszlek én?

Ketten a gombolyagok közt

Az Álmok az íróból lett filmrendező Dag Johan Haugerud trilógiájának utolsó darabja. Habár inkább az elsőnek érződik, hiszen itt az intimitás és a bimbózó szexualitás első lépé­seit viszi színre.

Dinnyék közt a gyökér

Ha van olyan, hogy kortárs operett, akkor A Répakirály mindenképpen az. Kovalik Balázs rendezése úgy nagyon mai, hogy közben komolyan veszi a klasszikus operett szabályait. Továbbírja és megőrzi, kedvesen ironizál vele, de nem neveti ki.

Az esendő ember felmutatása 5.6-os rekesszel, 28-as optikával

  • Simonyi Balázs
Az október közepén elhunyt Benkő Imre az autonóm fotóriport műfajában alkotott, a hétköznapiból metszett ki mintákat, és avatta az átlagost elemeltté. Méltóságot, figyelmet adott alanyainak, képeiről nyugalom, elfogadás és az ezredforduló évtizedeinek tömény lenyomata világlik.

Trump, a nagy béketeremtő?

Bár a gázai háborút sikerült leállítani, a Trump-féle „peace deal” valójában ott sem egy békemegállapodás, legfeljebb egy keretterv. Ukrajna esetében viszont Trump még a béketerv precíz kiszabásáig sem jutott el.

Vadászok, kergetők, árulók

Nyíltan támogatja a Magyar Önvédelmi Mozgalom a Mi Hazánk céljait – kérdés, hogy a Fideszt is kiszolgálják-e. Az utóbbi időben sokan léptek be a szervezetbe. Egyes tagok úgy vélik, hogy a mozgalomra túl nagy hatást gyakorolnak a pártok.