chili&vanília

Vadas, beburkolva

Gasztro

A klasszikus vadas leggyakrabban marhahúsból készül, körete pedig általában zsemlegombóc. Mivel igazi házias fogás, ezt is sokféle módon készítik; van, aki például cukrot karamellizál a mártás alapjaként, van, aki sütőben párolja. Más húsokkal is nyugodtan lehet kísérletezni, nyúllal is nagyszerű (ráadásul itthon kiváló minőségű nyúlhúst lehet kapni), és vadakhoz is az egyik legjobb választás. Az alábbi változat különlegessége, hogy a kész ragut beborítjuk leveles tésztával, és azt ropogósra sütjük. Azonkívül, hogy igen mutatós, előnye, hogy rögtön a köret is megoldódik, hiszen a tészta finoman magába szívja a mártást.

Ropogós tésztakéregben sült vadas

Hozzávalók (4-6 adag)

 

1 kg marhalábszár, nagyobb darabokra vágva (más húst is használhatunk)

só, bors

2 evőkanál olívaolaj

3 dkg vaj

1 hagyma, vékonyra szeletelve

2 gerezd fokhagyma, meghámozva

3 közepes sárgarépa, 4 cm-es darabokra szeletelve

2 petrezselyemgyökér, 4 cm-es darabokra szeletelve

2 babérlevél

6 szem borókabogyó

1 citrom

2 dl tejföl

5 dkg mustár

2 evőkanál citromlé

1 evőkanál nádcukor

3 dkg vaj a kikenéshez

1 csomag kinyújtott leveles tészta

 

A sütőt előmelegítjük 150 fokra. A húst alaposan megszárítjuk konyhai papírtörlővel, sózzuk, borsozzuk. Egy nagy öntöttvas lábast, amit a sütőbe is lehet tenni, szárazon felforrósítunk, majd hozzáadjuk az olajat és a vajat. Beletesszük a húskockákat, majd minden oldalukon néhány percig körbepirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a meghámozott fokhagymagerezdeket, a nagyobb darabokra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret. Felöntjük 1,2 liter vízzel (esetleg szárnyas- vagy zöldségalaplével, ha van), hozzáadjuk a felszeletelt citromot, babérlevelet és a borókabogyót, sózzuk, borsozzuk. Lefedjük, és a sütőben addig pároljuk, amíg a hús teljesen puha, omlós lesz, kb. 2 óráig. Kivesszük a húsdarabokat, a babérlevelet, a citromot eltávolítjuk, és a húst letakarva félretesszük. A zöldségek egyharmadát robotgépbe tesszük, és annyi lével öntjük fel, hogy közepesen sűrű mártást kapjunk. Visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a tejfölt, a mustárt, végül citromlével és kevés cukorral ízesítjük. Hozzákeverjük a húst. Egy hőálló tálat (vagy több kicsit) kissé kivajazunk, majd beletesszük a kész ragut, mártásával együtt. Ráillesztjük a formájára vágott leveles tésztát, a szélét alaposan lenyomkodjuk, tetejét megkenjük egy felvert tojással, majd 200 fokos sütőben kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Aki úton van

Amikor 2021 nyarán megjelent Holi, azaz Hegyi Olivér első lemeze, sokan egy újabb izgalmas hazai rapkarrier kezdetét látták az anyagban.

A franciák megértették

Ritkán halljuk az isteneket énekelni. Néhanapján azonban zongoráznak, szájharmonikáznak és még gitároznak is. Legutóbb Párizs elővárosában, Boulogne-Billancourt-ban, a Szajna partján álló La Seine Musicale kulturális központban történt ilyen csoda.

Hitler fürdőkádjában

Lee Miller a múlt század húszas–harmincas éveinek bevállalós top divatmodellje volt, igazi címlaplány, de festette Picasso, fotózta és filmezte Man Ray, utóbbi élt is vele, és mentorálta mint fotóművészt.

Csaló napfény

Igaz, hamis, tény, vélemény, valóság és fikció. Ilyen és ehhez hasonló címkéket sietünk felnyalni a ránk zúduló információhalom darabjaira, hogy a kontroll, a rend illúziójával nyugtassuk magunkat és ne kelljen szembesülnünk vele, hogy nem létezik bizonyosság, csak kellően szűkre húzott nézőpont.

 

Gyilkosok szemlélője

A két évtizede elhunyt Roberto Bolaño minden egyes műve a költészet, a politika és a vadállati kegyetlenség együtthatásairól szól, az író regényeiben és elbeszéléseiben vissza-visszatérő karakterekkel, a költészet és a világ allegorikus megfeleltetésével olyan erős atmoszférát teremt, amelyből akkor sem akarunk kilépni, ha az hideg és szenvtelen.

Hús, kék vér, intrika

A folyamatosan az anyagi ellehetetlenülés rémével küszködő Stúdió K Színház jobbnál jobb előadásokkal áll elő. Az előző évadban a Prudencia Hart különös kivetkezése hódította meg a nézőket és a kritikusokat (el is nyerte a darab a legjobb független előadás díját), most pedig itt van ez a remek Stuart Mária. (A konklúzió persze nem az, hogy lám, minek a pénz, ha a függetlenek így is egész jól elműködnek, hiszen látható a társulatok fogyatkozásán, hogy mindez erőn túli áldozatokkal jár, és csak ideig-óráig lehetséges ilyen keretek között működni.)

Ide? Hová?

Magyarországon úgy megy, hogy négy­évente kijön a felcsúti jóember a sikoltozó övéi elé, és bemondja, hogy ő a Holdról is látszik.

Semmi jóra

„Újabb Mi Hazánk-siker: a Zeneakadémia lemondta Varnus Xavér koncertjét!” – írta büszkén Facebook-oldalára november 15-én Dúró Dóra. A bejelentést megelőzően a politikus nyílt levélben, az Országgyűlés alelnökeként követelte a Zeneakadémia vezetőjétől a koncert lefújását – minden különösebb vizsgálat, vizsgálódás nélkül, egyetlen ún. tényfeltáró cikkre alapozva.

„Itt nyugszik fiam, Marcel”

A holokauszt minden tizedik áldozata magyar volt. Köztük azok is, akiket a kevéssé közismert északnémet lágerrendszerben, a Neuengammében pusztítottak el. Miért fontos az emlékezés, és hogyan fest annak kultúrája? Mit tehetünk érte, mi a személyes felelősségünk benne? Hamburgban és a környező városokban kerestem a válaszokat.

 

Nacionalista internacionálé

Felejtse el mindenki az ósdi románozást vagy szlovákozást, a 2020-as évekre megújult a szélsőjobb: elsősorban a Nyugatot szidják egymás helyett. Június 9. után az Európai Parlamentben már pártcsaládjuk is van.