A klasszikus vadas leggyakrabban marhahúsból készül, körete pedig általában zsemlegombóc. Mivel igazi házias fogás, ezt is sokféle módon készítik; van, aki például cukrot karamellizál a mártás alapjaként, van, aki sütőben párolja. Más húsokkal is nyugodtan lehet kísérletezni, nyúllal is nagyszerű (ráadásul itthon kiváló minőségű nyúlhúst lehet kapni), és vadakhoz is az egyik legjobb választás. Az alábbi változat különlegessége, hogy a kész ragut beborítjuk leveles tésztával, és azt ropogósra sütjük. Azonkívül, hogy igen mutatós, előnye, hogy rögtön a köret is megoldódik, hiszen a tészta finoman magába szívja a mártást.
Ropogós tésztakéregben sült vadas
Hozzávalók (4-6 adag)
1 kg marhalábszár, nagyobb darabokra vágva (más húst is használhatunk)
só, bors
2 evőkanál olívaolaj
3 dkg vaj
1 hagyma, vékonyra szeletelve
2 gerezd fokhagyma, meghámozva
3 közepes sárgarépa, 4 cm-es darabokra szeletelve
2 petrezselyemgyökér, 4 cm-es darabokra szeletelve
2 babérlevél
6 szem borókabogyó
1 citrom
2 dl tejföl
5 dkg mustár
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál nádcukor
3 dkg vaj a kikenéshez
1 csomag kinyújtott leveles tészta
A sütőt előmelegítjük 150 fokra. A húst alaposan megszárítjuk konyhai papírtörlővel, sózzuk, borsozzuk. Egy nagy öntöttvas lábast, amit a sütőbe is lehet tenni, szárazon felforrósítunk, majd hozzáadjuk az olajat és a vajat. Beletesszük a húskockákat, majd minden oldalukon néhány percig körbepirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a meghámozott fokhagymagerezdeket, a nagyobb darabokra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret. Felöntjük 1,2 liter vízzel (esetleg szárnyas- vagy zöldségalaplével, ha van), hozzáadjuk a felszeletelt citromot, babérlevelet és a borókabogyót, sózzuk, borsozzuk. Lefedjük, és a sütőben addig pároljuk, amíg a hús teljesen puha, omlós lesz, kb. 2 óráig. Kivesszük a húsdarabokat, a babérlevelet, a citromot eltávolítjuk, és a húst letakarva félretesszük. A zöldségek egyharmadát robotgépbe tesszük, és annyi lével öntjük fel, hogy közepesen sűrű mártást kapjunk. Visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a tejfölt, a mustárt, végül citromlével és kevés cukorral ízesítjük. Hozzákeverjük a húst. Egy hőálló tálat (vagy több kicsit) kissé kivajazunk, majd beletesszük a kész ragut, mártásával együtt. Ráillesztjük a formájára vágott leveles tésztát, a szélét alaposan lenyomkodjuk, tetejét megkenjük egy felvert tojással, majd 200 fokos sütőben kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com