chili&vanília

Vadas, beburkolva

Gasztro

A klasszikus vadas leggyakrabban marhahúsból készül, körete pedig általában zsemlegombóc. Mivel igazi házias fogás, ezt is sokféle módon készítik; van, aki például cukrot karamellizál a mártás alapjaként, van, aki sütőben párolja. Más húsokkal is nyugodtan lehet kísérletezni, nyúllal is nagyszerű (ráadásul itthon kiváló minőségű nyúlhúst lehet kapni), és vadakhoz is az egyik legjobb választás. Az alábbi változat különlegessége, hogy a kész ragut beborítjuk leveles tésztával, és azt ropogósra sütjük. Azonkívül, hogy igen mutatós, előnye, hogy rögtön a köret is megoldódik, hiszen a tészta finoman magába szívja a mártást.

Ropogós tésztakéregben sült vadas

Hozzávalók (4-6 adag)

 

1 kg marhalábszár, nagyobb darabokra vágva (más húst is használhatunk)

só, bors

2 evőkanál olívaolaj

3 dkg vaj

1 hagyma, vékonyra szeletelve

2 gerezd fokhagyma, meghámozva

3 közepes sárgarépa, 4 cm-es darabokra szeletelve

2 petrezselyemgyökér, 4 cm-es darabokra szeletelve

2 babérlevél

6 szem borókabogyó

1 citrom

2 dl tejföl

5 dkg mustár

2 evőkanál citromlé

1 evőkanál nádcukor

3 dkg vaj a kikenéshez

1 csomag kinyújtott leveles tészta

 

A sütőt előmelegítjük 150 fokra. A húst alaposan megszárítjuk konyhai papírtörlővel, sózzuk, borsozzuk. Egy nagy öntöttvas lábast, amit a sütőbe is lehet tenni, szárazon felforrósítunk, majd hozzáadjuk az olajat és a vajat. Beletesszük a húskockákat, majd minden oldalukon néhány percig körbepirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a meghámozott fokhagymagerezdeket, a nagyobb darabokra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret. Felöntjük 1,2 liter vízzel (esetleg szárnyas- vagy zöldségalaplével, ha van), hozzáadjuk a felszeletelt citromot, babérlevelet és a borókabogyót, sózzuk, borsozzuk. Lefedjük, és a sütőben addig pároljuk, amíg a hús teljesen puha, omlós lesz, kb. 2 óráig. Kivesszük a húsdarabokat, a babérlevelet, a citromot eltávolítjuk, és a húst letakarva félretesszük. A zöldségek egyharmadát robotgépbe tesszük, és annyi lével öntjük fel, hogy közepesen sűrű mártást kapjunk. Visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a tejfölt, a mustárt, végül citromlével és kevés cukorral ízesítjük. Hozzákeverjük a húst. Egy hőálló tálat (vagy több kicsit) kissé kivajazunk, majd beletesszük a kész ragut, mártásával együtt. Ráillesztjük a formájára vágott leveles tésztát, a szélét alaposan lenyomkodjuk, tetejét megkenjük egy felvert tojással, majd 200 fokos sütőben kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.