Nem vagyok megszállottja a különböző sós süteményeknek és ropogtatnivalóknak, de ha ezt a sajtos rudat kipróbálják, többé nem fognak semmilyen pogácsát sütni. Egyetlen titka van: valóban vékonyra kell szeletelni a rudakat. Ami pedig a sajtot illeti, minél karakteresebb, annál jobb. Használhatunk egy jó érett cheddart vagy gruyere-t, de egy kemény juhsajt is megteszi. Remekül eláll, így előre is érdemes elkészíteni. Kéretik óvatosan szállítani, mert könnyen törik.
Házi sajtos rúd
Hozzávalók (25 darabhoz)
6 dkg puha vaj
10 dkg liszt
1 nagy csipet só
8 dkg reszelt sajt
2 evőkanál tejszín
Tetejére: pirospaprika vagy köménymag
Aprítógépbe tesszük a vajat, a lisztet, a sót és a reszelt sajtot. Összekeverjük annyira, hogy nagyjából összeálljon. Kiöntjük egy keverőtálba, hozzáadjuk a tejszínt, majd azzal együtt összegyúrjuk. Pihentetni nem szükséges. Kb. 20×30 cm-es lap alakúra nyújtjuk, majd vékony éles kés segítségével 0,5 cm széles, 20 cm hosszú rudakat szeletelünk, ezeket óvatosan áttesszük egy szilikonos sütőlappal borított tepsire. A tetejét megszórhatjuk pirospaprikával, fekete hagymamaggal, mákkal vagy köménymaggal. 170 fokos, előmelegített sütőben 18 percig sütjük, amíg szép aranyszínű lesz.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com