chili&vanília

Birstrió

Gasztro

A Párisz által Aphroditének átnyújtott aranyalma állítólag valójában birsalma volt. Nem csoda, ez az egyik legillatosabb, legszebb gyümölcs. A birsalma (en: quince, de: quitten, fr: coings) Perzsiából származik, számos vallásban és kultúrában a boldogság, szerelem és termékenység szimbóluma. A Közel-Kelet konyhája számos módon használja, sósan, ragukban, húsokkal, például báránnyal, csirkével is. Az egyik legfinomabb elkészítési mód, amikor fűszeres, darált bárányhússal töltik meg, majd lassan, hosszan sütik. Nálunk számos kertben terem, piacon is gyakori, egyre változatosabban használják a séfek és a háziasszonyok is. A bíbor színűre főtt, szirupos birsalma, az ayva tatlisi klasszikus török édesség: a birsalmát órákon át főzik, addig, amíg sötétbíbor színűvé, zseléssé válik (úgy három órán át). Intenzív ízű, zamatos, nem túl édes, fűszeres, lenyűgöző. Sáfránnyal fűszerezve napsárga lesz, ahhoz meg csokoládéfagylalt vagy csokoládémousse passzol parádésan. Almaecetben, fűszerekkel főzve nagyszerű, pikáns-édes savanyúság lesz belőle, pompás például sültek, pástétomok vagy disznótoros mellé. Íme, három ötlet a szezonra.

Birsalmás sütőtökkrémleves: Egy kisebb sütőtököt meghámozunk, nagyobb darabokra vágunk. Egy közepes birsalmát a sütőtökkel azonos méretű darabokra vágunk, és 180 fokos sütőben, kb. 45-50 perc alatt mindkettőt együtt, alufóliával letakarva puhára sütjük. Lábasban, vajon egy nagy hagymát dinsztelünk, hozzáadjuk a sült sütőtököt és a birsalmát. Felöntjük egy liter húslevessel, ízesítjük. Néhány percig összefőzzük, végül pürésítjük és átpasszírozzuk. Tehetünk bele csilipaprikát, gyömbért, akár egy kevés vaníliát is.

Birsalmás tepsis csirke: A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Négy csirkecombot sózunk, borsozunk, bedörzsölünk olajjal. Alufóliával bélelt tepsire helyezzük. Négy hagymát meghámozunk, cikkekre szeletelünk. A birsalmát szintén cikkekre szeleteljük, a magház részét kivágjuk, majd nagyobb kockákra vágjuk. A hagymát és a birsalmát egy uzsonnázótasakban összeforgatjuk olajjal, fahéjjal és friss reszelt gyömbérrel. 30 percig alufólia alatt, majd a nélkül sütjük.

Fűszeres-ecetes birsalma: 5 dl ecetet, 2,5 dl vizet, 1 citrom levét, 1 kávéskanál sót és 20 dkg cukrot erős lángon összeforralunk. (Érdemes közben ablakot nyitni, mert az ecet nagyon erős tud lenni.) Hozzáadunk 5 szelet gyömbért (nem kell meghámozni), 2 csillagánizst, 10 szem szegfűborsot, és kb. 10 percig gyöngyözve – takarékon – főzzük. Négy birsalmát cikkekbe szeletelünk, magházukat eltávolítjuk. A fűszeres, ecetes lében addig főzzük, amíg nagyjából megpuhulnak, de még feszesek. Befőttesüvegbe vagy műanyag dobozba szedjük a gyümölcsöt, és ráöntjük az ecetes levet. Hűtőben kb. egy hétig áll el.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk