Tartalom

(2015-11-19)

Snoblesse
Kis-Magyarország
Egotrip

Bognár Róbert

Egotrip

Pont fordítva

„A szerkesztő ront vagy javít…

…de nem henyél” – tartja a régi kiadói-szerkesztőségi mondás. Fordítóként szerencsém volt az indulással: próbamunkám alapján Lator László megbízott Le Clézio A háború című regényének fordításával, a szerkesztőm pedig Pór Judit lett, és ő végtelen türelemmel, kedvességgel, humorral javította a hibáimat, tanított a mesterségre.

Bán Zoltán András

Egotrip

Noé vendéglője

Huszadik számla – Páris! Ó Páris!

A balzsamos novemberi őszben semmi franciás könnyedség nincs lépteimben, melyekkel kis rőzse-dalokat dúdolva magam elé nem a Gare du Nord, hanem törzskocsmám felé baktatok, hogy végre elkezdjem szellemtörténeti jelentőségűnek célzott előadás-sorozatomat a Magyar Mámor történetéről.

Publicisztika

Felcsuti Balázs

Publicisztika

A csapdába ejtett demokrácia

Legális politikai korrupció az Egyesült Államokban

„Amerika kormányzata nem demokratikus, még csak köszönő vi­szonyban sincs azzal. A képviseleti demokrácia súlyos erodálódása mára gyakorlatilag kormányoz­hatatlanná tette az országot. Beléptünk a vétókrácia korszakába.” (Lawrence Lessig amerikai elnökjelölt, a Harvard Egyetem jogi professzora)

K. Horváth Zsolt

Publicisztika

Az emlékezet betegei

Hogyan él velünk a holokauszt?

Vajon a magyar holokausztnak miért nincs ma élő emlékezetkultúrája, a róla szóló történeti tudás miért nem vált a közgondolkodás és a politikai kultúra szerves részévé?

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A valakik valakije

Magyarország labdarúgó-válogatottja vasárnap bejutott a jövő évi Európa-bajnokságra.

A szerk.

A szerk.

Csapás a hátországra

A párizsi merénylők, illetve parancsnokaik többcélú stratégiai tervezésében értelmet találni nem bonyolult feladvány, már csak azért sem, mert ők maguk dicsekszenek vele.

Nekrológ

Gyász

Nekrológ

Egy hamburgi konfuciánus

Helmut Schmidt (1918–2015)

Nem volt korszakos jelentőségű vezetője Nyugat-Németországnak, de olyan eltökélt reálpolitikus volt, amilyen ma már nem terem a német baloldalon. Németország örökös nagyapafigurája 96 évesen távozott, s ha hihetünk szülővárosa sajtójának, most épp az Istent igazítja el a világ dolgában.

Gazdaság

Itt az első magánposta

Gazdaság

Sárgák a zöldben

Sokáig védték a Magyar Posta monopóliumát, de három évvel a liberalizáció után csak megjelent az első magánposta, amely Budapesten kézbesítené a számlaleveleket. Évi 20-30 milliárdos üzletről van szó.

Külpol

Franciaország a párizsi merénylet után

Külpol

Barátok és ellenségek

Az ország történetében példátlan merényletsorozat után a francia politika és társadalom az okokat és a következményeket kutatja – ki-ki a maga eszközeivel, s érdekei szerint.

Külpol

Az Iszlám Állam gyengesége

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója

Európának fel kell készülnie a párizsihoz hasonló támadásokra, és hozzá kell szoknunk az egyre szigorodó biztonsági intézkedésekhez, de pánikra nincs ok. Párizs nem egy új korszak kezdete, hanem arra világít rá, hogy az Iszlám Állam válságban van.

Belpol

Józsefvárosi lakáspolitika

Belpol

Távozz tőlem, szegény!

A több ezer önkormányzati lakásból több száz üresen áll. Szociális pályázatok sehol, piaci alapú bérbeadás annál inkább. A szegényeket módszeresen kiszorítják a Józsefvárosból.

Színház

Színház

Színház

Éva és Emese

Tünet Együttes: Sóvirág

Egy ilyen előadás után az első gondolat a bírálhatatlanság.

Zene
Interaktív

Tévé

Interaktív

Ábel a rengeteg

A nő háromszor

Három nemzedék, három temperamentum, három karakteres személyiség közös csevegős műsora – első látásra valami ilyesmit ígér az ATV új életre keltett péntek esti programja, ám – mint oly sok más esetben is – az első látás igencsak megtévesztő.

Interaktív

„Olyan, mint a punk”

Hammer Ferenc médiakutató propagandáról, sajtóról, webkettőről, webháromról.

A jobboldali média magyarországi túlsúlyáról, a politika sajtóügyekben mutatott káros aktivitásáról, a 21. századi propaganda közbeszédre gyakorolt hatásairól és hasonlókról beszélgettünk az ELTE docensével

Könyv

Könyv

Könyv

A gödörből kilátott

Szabó Levente: Bán Ferenc építészete

A kétnyelvű építészeti monográfia fekete-fehér (de leginkább szürke) címlapjára a gerinc irányából előre és hátra is egy nagy piros, rá­adásul fényesre lakkozott B betű úszik be.

Könyv

„Győzött a popkultúra” - Nick Hornby író

Hogy lesz egy vidéki szépségkirálynőből a hatvanas évek Londonjának ünnepelt tévé­sztárja – erről szól Nick Hornby új regénye, a Vicces lány, melyben a korszak valós figurái keverednek egy fiktív vígjátéksorozat szereplőivel. Az írót Londonban értük el telefonon.

Képzőművészet

Képzőművészet

„Szégyelltem, hogy túléltem őt”

Szilágyi Ákos esztéta, költő

A hellenisztikus Egyiptom hitvilágát idéző, Ká és Bá című új verseskötete „El Kazovszkij emlékműve”, amelyet a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán rendhagyó tárlatvezetésen mutatott be. A több évtizedes barátság és alkotói kapcsolat, ami a festővel összefűzte, „nem szakadt meg a halálával, mindmáig tart, ha másként is, mint életében”.

Tudomány

Egy szegedi gyógyszerész kalandjai az Orosz Birodalomban

Tudomány

Hídemberek

Mi köze egymáshoz egy 19. századi szegedi patikusnak, francia hídépítő kortársának és a jelenlegi egyiptomi litván nagykövetnek? Egy eddig el nem mesélt történet három megszállott emberről, elveszettnek hitt fotókról és különleges vasúti hidakról.

Kik a védőnők?

Tudomány

Majdnem családtag

Ez a világon egyedülálló szakma április óta hungarikum. Mégis, számtalan problémával küzd, s komoly átalakításra szorul.

Több jég az Antarktiszon

Tudomány

Korai inni rá

A NASA kutatói szerint nemhogy fogyna, egyenesen hízik az Antarktisz jégpáncélja. Mindez még nem írja felül a globális léptékű melegedés forgatókönyvét, ám jelentősen árnyalja a képet.

Riport

A kiskunhalasi zöldgimnázium

Riport

Túl a papírgyűjtésen

Itt a környezettudatosság nem csak abban mutatkozik meg, hogy nem égetik feleslegesen a villanyt és szelektív a hulladékgyűjtés. Sokan követhetnék a Bibó István Gimnázium példáját.

Gasztro
Ételhordó
Tévétorrent