Megint március: végre elindult a medvehagyma szezonja és vele a tavasz és az igazi piaci szezon ígérete. Továbbá az évről évre visszatérő dilemma: kezdjünk-e el új ételekkel kalandozni, vagy használjuk ki ezt a néhány hetet, és készítsük minél gyakrabban a kedvenceket. Például a szokásos tavasznyitó klasszikust: a medvehagymás krumplipürét. Ami annyira tökéletes magában, hogy nem is érdemes köretként adni, esetleg meg lehet fejelni egy tükör- vagy lágytojással. Persze jófajta krumpli és a lehető legjobb vaj szükséges hozzá. A vajas burgonyapüré olyan intenzíven veszi fel a végén beledobott, friss medvehagyma finom fokhagymás ízét, hogy a legdrágább fehér szarvasgomba sem tudná felvenni vele a versenyt. Jöhetnek aztán a medvehagymás egyebek: pazar nyersen, krémekbe, szószokba keverve (túróba, körözöttbe, tojáskrémbe, zsidótojásba, humuszba), salátákban (tabulé, ázsiai, szójaszószos saláták). Tojásos ételekben (bundás kenyér, rántotta, frittata, quiche) és tésztákba keverve (galuska, gnocchi, sztrapacska, pogácsa). Töltelékekben (zsemlés vagy húsos), végül, de nem utolsósorban főzelékekbe, paprikásokba dobva és fonnyasztva (zöldborsó- vagy finomfőzelék, kókusztejes bárány- vagy halcurry, gombapaprikás). A szezon elejére ajánlom az alábbi, csupa zöld főzeléket, amely akár gyors, hétköznapi vacsoraként is megállja a helyét.
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!