0,3 százalékos kiesés várható idén a Századvég szerint

  • narancs.hu
  • 2020. március 20.

Gazdaság

Drasztikusan átalakította a gazdaságot a koronavírus.

Drasztikusan átalakította a gazdasági helyzetet a koronavírus, ezért idén 0,3 százalékos visszaesés, jövőre viszont ismét bővülés várható – közölte a Századvég Gazdaságkutató Zrt. pénteken az MTI-vel.

Az előrejelzés szerint a magyar gazdaság teljesítménye mellett a kivitel is visszaesik az idegenforgalom, és a járműgyártás leállása miatt. A csökkenés mértéke attól függ, hogy meddig tart a kiesés, és onnantól kezdve év végéig mennyit sikerül bepótolni. Az import ugyanakkor stagnálhat 2020-ban. A járvány utáni időszak hatása a fogyasztás volumenében is kérdéses – írták.

Az éves bővülés 0,4 százalékra mérséklődhet a jövedelmek átmeneti visszaesése miatt. Megjegyezték, hogy a veszélyhelyzet miatti felvásárlási roham emelte a keresletet, ám közben megszűnt számos szolgáltatás.

A Századvég 2020-ban a korábbi évekhez képest magasabb arányú, a GDP-hez viszonyítva 3,0 százalékos költségvetési hiánnyal számol. Az éves infláció 3,7 százalék lehet, ha a Magyar Nemzeti Bank meg tudja fékezni a forint gyengülését, amihez az olaj árának zuhanása is hozzájárulhat.

Az előrejelzés hangsúlyozta, hogy a járvány miatt folyamatosan változik a pénzpiaci helyzet, így a kilátások is bizonytalanok. A Századvég azt feltételezi, hogy a veszélyhelyzet néhány hónap után véget ér, újraindul az idegenforgalom és a termelés, a költségvetési mozgástér függvényében pedig a kormány is segíteni fogja a gazdaság visszaerősödését. A gazdaságkutató ennek megfelelően jövőre már minden téren kedvezőbb adatokat vár az ideiekhez képest.

A GDP 2021-ben újra bővülhet, a növekedés mértékét 3,4 százalékra becsülik. A költségvetési hiány 2,0 százalékra, az infláció 3,5 százalékra mérséklődhet jövőre, míg az import volumene 3,0 százalékkal lehet magasabb 2020-hoz képest – olvasható a közleményben.

MTI

(Borítóképünk illusztráció. Forrás: Unsplash.com)

Figyelmébe ajánljuk