Maszk nélkül is dolgoznak a jegyellenőrök a BKK-nál

Gazdaság

A jegyek, bérletek érvényességére maszk és keszytű nélkül ügyelnek az ellenőrök, a szakszervezetek védőeszközöket akarnak.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a járvány idején hogyan folyik a jegyellenőrzés a fővárosi buszokon, metrón, villamosokon, trolikon. A BKK arról számolt be, a rend változatlan, a jegyellenőrzés a járvány idején is folyamatos, a közösségi közlekedési szolgáltatás igénybevételéért ugyanúgy fizetni kell, mint a közértben. "

A BKK azt sem árulta el, hogy kevesebb ellenőrt vezényelnek-e ki a járványveszély miatt. "Az ellenőrzés hatékonyságának fenntartása érdekében nem áll módunkban részletes tájékoztatást adni az ellenőrök esetleges átcsoportosításáról" – közölték.

Az ellenőrök járvány elleni védekezését a kézfertőtlenítők szolgálják, maszkot ugyanakkor nem biztosítanak számukra. Jó hír viszont: el sem tiltják használatuktól az utasokkal szükségképpen érintkező munkatársaikat. "Az ellenőröket kézfertőtlenítővel és olyan fertőtlenítőkendővel is ellátták, amelyekkel a munkavégzéshez használt eszközeiket tudják rendszeresen fertőtleníteni. Amennyiben kollégáink szeretnének maszkot használni, nem gördítünk elé akadályt."

Információink szerint a BKK-nál az ellenőrök nem kaptak extra adag kézfertőtlenítőt, továbbra is a három havi rendszerességgel kiosztott 5 decis folyékony szappant vehetik kézhez, valamint naponta egy kézfertőtlenítő kendőt, amivel hordozható termináljukat, eszközeiket letörölhetik. Mivel egy nap egynél több utassal találkoznak, illetve több személlyel szemben is intézkednek, ezt a mennyiséget szerénynek tartják, ráadásul védőkesztyűt sem kapnak munkavégzésükhöz.

A BKK a Narancs.hu-val azt közölte, munkatársaink esetében munkakörük függvénye, milyen eszközöket tudnak biztosítani, milyen intézkedésekkel tudják biztonságosabbá tenni a munkavégzést.

A BKK jegyellenőreit képviselő Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint viszont ez nem elég: "most már nem vizsgálni kellene a BKK-nak, hogy mit tehet, hanem felelős munkáltatóként ebben a helyzetben lépnie kellene a dolgozók védelme érdekében" - állapította meg Szabó István.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.