10 ezer milliárd forint felett a szupergazdagok privátbankokban tartott vagyona

  • narancs.hu
  • 2024. július 31.

Gazdaság

Az elmúlt években jócskán meghosszabbodott a tehetősek takarója.

Újabb csúcsot döntött szupergazdagok vagyonának mennyisége – írja saját számításaira hivatkozva a Portfolio. A gazdasági portál szerint a privátbanki szolgáltatóknál tartott vagyon meghaladta a 10 ezer milliárd forintot, márpedig ez fél év alatt 10 százalékos, egy év alatt pedig közel 21 százalékos növekedést jelent.

Ma Magyarországon körülbelül 60 ezer privátbanki számla van (a 2006-os értéknek több mint duplája), de ez valószínűleg sokkal kevesebb tulajdonost jelent. Az idei első félévben átlagosan 173 millió forintnyi vagyont tartottak egy-egy számlán.

A legnagyobb privátbanki vagyont továbbra is az OTP kezeli, ahol körülbelül 3200 milliárd forint van, utánuk jön az MBH 1300 milliárdos, majd a Raiffeisen 1200 milliárdos kezelt vagyonnal. A sorrend innentől: Erste, K&H, CIB, Concorde, UniCredit, Hold, Equilor, Gutmann, SPB, Generali. A teljes, nagyjából 10 ezer milliárdos vagyont Magyarországon 467 privátbankár kezeli.

Az egy ügyfélszámlára eső vagyonban a Bank Gutmann büszkélkedhet továbbra is a legmagasabb, 1,1 milliárd forintot is meghaladó átlagvagyonnal, mögötte a Hold Alapkezelő a második 480 millióval, a harmadik helyen pedig a Concorde Értékpapír ügyfélköre szerepel 447 millióval.

A felmérésből az is kiderül, hogy a leggazdagabbak a vagyonukat főként befektetési alapokban (45 százalék), részvényben (16 százalék), valamint magyar állampapírban, egyéb kötvényben, készpénzben és bankbetétben, valamint más befektetésben tárolják.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cirkusz a keresztfán

Ismerős a helyzet, amikor a gyerek csinál valami valóban vicceset, a felnőttből kiszakad egy hangos röhögés, mire a gyerek vérszemet kapva a heves reakciótól, előadja ugyanazt újra és újra, minden körben egyre elvetemültebben?

Sok kis bukás

A Helsingborgból egyebek közt Sanghajon és Párizson át most hozzánk érkezett kollekció koncepciója valóban egyedi: a szervezők összegyűjtötték az emberiség történetének nagy bukásait.

Mezítláb

  • Kiss Annamária

Formákba rendeződik a függöny előtt gomolygó füst, amelynek „takarásában” három férfi megtámad egy fehér ruhás fiatal lányt.

Mert élnek

Mielőtt belevágnánk, képzeljük magunk elé egy pillanatra a kalocsai érseket teljes harci ornátusban.

A látó ember

A múlt szombati tusnádfürdői beszéd napi politikai útmutatásokat és bejelentéseket csupán szűk számban tartalmazott.

A beugró

Minden jel szerint megszerzi a demokraták támogatását és hamarosan hivatalos jelölt lesz. Néhány nap alatt fenekestül fordult fel az amerikai elnökválasztási kampány – a verseny újra kinyílt.

Gyanú ébredt benne

Amikor a Libri kétségbeesett munkatársa harmadszorra kérte, hogy jelöljem meg, hogy a kiadóm, a Patak Könyvek kiadványai közül melyek esnek a gyermekvédelmi törvény hatálya alá, megint eszembe jutott az, amit a nyolcvanas évek elején oly sokszor hallottam az erdélyi ismerőseimtől.