13 milliárd eurós pert bukott a Gazprom

  • narancs.hu
  • 2024. június 12.

Gazdaság

Az ítélet szimbolikusan jelzi a Berlin és Moszkva közötti, évtizedekre visszanyúló energetikai partnerség végét is.

A német Uniper pert nyert korábbi állandó beszállítója, a Gazprom ellen, így most már biztosan felmondhatók bizonyos földgázszerződések. Ez precedensértékű lehet más ügyekben is – emlékeztet a Reuters.

A német céget 2022-ben saját kormányának kellet kimenteni, miután a Gazprom először visszavágta, majd teljesen elzárta az utánpótlást, arra kényszerítve a Unipert, hogy sokkal magasabb áron pótolja a kieső készletet.

A stockholmi bíróság múlt szerdai döntése értelmében az Uniper felmondhatja a meglévő gázszállítási szerződéseket, amik úgy is érvényben vannak, hogy a Gazprom nem szolgáltat gázt. Köztük olyanokat is, amik a 2030-as évekig tartanának.

Az ítélet szimbolikusan jelzi a Berlin és Moszkva közötti, évtizedekre visszanyúló energetikai partnerség végét is. A bíróság több mint 13 milliárd eurós kártérítést ítélt meg a cégnek a 2022 közepe óta elmaradó gázmennyiségek miatt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk