4%-os zsugorodás várható, lerontotta gazdasági kilátásainkat az egyik hitelminősítő
K_EPA20111222002_top_story_lead.jpg
A Standard and Poor's (S&P) hitelminősítő intézet irodája New Yorkban a 2011. december 8-án készült archív felvételen.

4%-os zsugorodás várható, lerontotta gazdasági kilátásainkat az egyik hitelminősítő

  • narancs.hu
  • 2020. április 29.

Gazdaság

Továbbra is nagy a bizonytalanság, meddig húzódik a járvány és milyen gazdasági hatásokkal jár majd.

A Standard and Poor's (S&P) nevű pénzügyi szolgáltató és hitelminősítő társaság pozitívról semlegesre rontotta Magyarország kilátásait, ám megtartották a BBB/A-2 besorolásunkat, azaz a társaság szerint az ország még mindig képes teljesíteni vállalásait, mindezt azonban gyengíthetik a gazdasági körülmények.

Az S&P úgy gondolja, a magyar gazdaság 4%-ot zsugorodhat a koronavírus okozta válság miatt, az erős makrogazdasági alapoknak és a gazdasági intézkedéseknek köszönhetően azonban már 2021-re kilábalhat a csökkenésből. Még mindig nagy viszont a bizonytalanság, meddig húzódik el a járvány, és milyen fiskális hatásokkal jár majd.

A hitelminősítő szerint ha a válság után a magyar gazdaság ismét visszaáll a járvány előtti növekedő pályára, akkor ismét pozitívra válthatnak a kilátásai, az államháztartás azonban jobban megérezheti a krízist, és nőhet az államadóság is, ami ellenben megint csak ronthatja a kilátásokat. Az elemzés szerint az év második felében elkezdhet helyreállni a gazdaság - de azt is megjegyzik, hogy a kormány által kihirdetett különleges intézkedések tovább rombolták a hatalmi ágak közötti fékek és ellensúlyok rendszerét.

Via Index

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?