Világszerte a munkahelyek közel fele veszélybe került - állítja a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. április 29.

Gazdaság

Különösen a feketén foglalkoztatott tömegek lehetnek bajban.

A 3,3 milliárd munkahely csaknem fele veszélybe került világszerte a koronavírus-járvány következében foganatosított drasztikus intézkedések miatt - közölte szerdán a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) Genfben.

A legsúlyosabban az a 1,6 milliárd ember érintett, aki szabálytalan módon, vagyis munkaszerződés nélkül dolgozik, és máról holnapra él. Globális átlagban jövedelmük 60 százalékkal csökkent a pandémia következtében, Afrikában és Latin-Amerikában ugyanakkor több mint 80 százalékkal.

"Nem szabad elfelejtenünk a számok mögött rejtőző emberi nyomort és szükséget" - hangsúlyozta a szervezet igazgatója. Egyben felszólította az országokat, hogy szociális programokkal próbálják meg ellensúlyozni mindezt, a nemzetközi közösséget pedig, hogy karolják fel a szegényebb államokat.

2020 második negyedévében az ILO 305 millió teljes munkaidős állásnak megfelelő munkaóra kiesésével számol a pandémia előtti 2019 utolsó negyedévével összehasonlítva. Két héttel korábbi becslése még 195 millió teljes munkaidős állásnak megfelelő munkaóra kiesése volt. (Hozzá kell tenni, hogy az ILO 48 órás munkahéttel számol, nem a nyugati világban megszokott 40 órással.)

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint globálisan a munkaadók csaknem fele, mintegy 47 millió foglalkoztató tevékenysége a válság által leginkább sújtott ágazatokhoz köthető. Az önálló vállalkozói tevékenységet végzőket is beleszámítva világszerte 436 millió vállalat került veszélybe a pandémia gazdasági kihatásai miatt.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.