6,9 százalékkal értek kevesebbet a fizetések márciusban, mint egy évvel korábban

  • narancs.hu
  • 2023. május 24.

Gazdaság

Ez már sorozatban a hetedik hónap, amikor éves szinten csökkennek a reálkeresetek.

Egy év alatt 6,9 százalékkal csökkentek a reálkeresetek, a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához mért, 25,2 százalékos kiemelkedő növekedése mellett

derül ki a KSH márciusi adataiból, melyet szerdán közöltek. Vagyis ennyivel kevesebbet ér a fizetésünk, mint tavaly ilyenkor.

Ez már sorozatban a hetedik hónap, amikor éves szinten csökkennek a reálkeresetek.

Míg februárban különösen jelentős, majdnem 20 százalékos volt a zuhanás, annak egy részét az magyarázta, hogy egy évvel korábban jutalmat osztottak a rendvédelmi dolgozóknak. A KSH szerint ha ezt nem számítjuk, februárban 8 százalékos lett volna a reálkereset-csökkenés. Így annál valamivel jobb a márciusi 7 százalék, de még mindig rosszabb a decemberi adatnál. 

A közlés szerint a nettó mediánfizetés – kedvezményekkel együtt – 306 ezer forint, ez azt jelenti, hogy az emberek fele ennél kevesebbet, a másik fele többet keres. Tavaly márciusban ez az összeg 264 ezer forint volt. A mediánkereset bruttóban 440 ezer forint volt márciusban.

Az átlagkereset magasabb a mediánnál, hisz' jobban felhúzza a kevés, de szélsőségesen magas fizetés. Éppen ezért megfigyelhető, hogy a kormány szívesebben hivatkozik erre a statisztikára, jobban hangzik, ám a medián jobban mutatja, mit jelent valójában a közepes kereset. A bruttó átlagkereset 578 ezer forint.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk