A magyar gazdaság aggasztó helyzete a Holdról is látszik, de Brüsszelből biztosan

  • narancs.hu
  • 2023. május 24.

Gazdaság

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta idei országspecifikus ajánlásait.

Az Európai Bizottság (EB) nyilvánosságra hozta idei országspecifikus ajánlásait, amelynek célja a tagállamok gazdaságpolitikájának összehangolása, közelítése. A testület szerint komoly aggodalmakra ad okot a magyar gazdaság helyzete – írja a hvg.hu.

Az Európai Bizottság minden évben értékeli a tagállami kormányok gazdaságpolitikáját és az általuk vezetett ország kilátásait. Valdis Dombrovskis ügyvezető alelnök az EB iránymutatásait tartalmazó szerdán elfogadott és nyilvánosságra hozott dokumentummal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a kihívások ellenére az európai gazdaság nagyon jó formában van, és bár az infláció aggasztó, a számok már lefelé mutatnak. Hozzátette:

a Bizottság idei iránymutatásai nagyon komolyan összefüggenek a helyreállítási és ellenállóképességi eszközzel (RRF), amelyből Magyarország még egyetlen centet sem kapott a korrupcióellenes keret hiányosságai és a jogállamisági problémák miatt.

Paolo Gentiloni az EB gazdaságpolitikai biztosa az egyes államokat jellemezve Magyarország esetében komoly aggodalmakat fogalmazott meg. Kijelentette: „Magyarországon jelenleg egyensúlyhiány tapasztalható az államháztartásban. A kockázatok lefelé billennek, és a jövőben túlzott mértékű egyensúlyhiány alakulhat ki, ha nem tesznek sürgős szakpolitikai intézkedéseket.”

Hasonló minősítést idén csak Ciprus kapott, ez a korábbi értékeléshez képest Magyarország esetében negatívan változott. Szintén a magyar gazdaságpolitikát minősíti, hogy a 3 százalékos éves költségvetési hiányra vonatkozó szabályt nem teljesíti Magyarország. Igaz, ezzel nincs egyedül: 15 további tagállam hasonló helyzetben van. 

Országspecifikus ajánlásaiban az EB Magyarország esetében négy pontban összegezte a hiányosságokat és a szükséges lépéseket:

  • Az államháztartási hiány csökkentése érdekében Magyarországnak 2023 év végéig meg kell szüntetnie az érvényben lévő energiatámogatási intézkedéseket, továbbá a hatósági ár- és kamatplafonok fokozatos megszüntetése is fontos.
  • Sürgősen teljesíteni kell a bírói függetlenség erősítésével és az Unió pénzügyi érdekeinek védelmével kapcsolatosam megkövetelt mérföldköveket és célokat, hogy lehetővé váljon az Unió helyreállítási és rugalmassági tervének gyors és folyamatos végrehajtása.
  • Előírták a szociális segélyrendszer megfelelőségének javítását, ideértve a munkanélküli ellátásokat, illetve el kell kerülni az az egyes vállalatok számára indokolatlan előnyt vagy hátrányt biztosító, személyre szabott jogszabályok, valamint a sürgősségi intézkedések alkalmazását.
  • Végül a Bizottság azt is ajánlja a magyar kormánynak, hogy csökkentse a fosszilis tüzelőanyagoktól való általános függőséget.

A hvg.hu emlékeztetett, az ajánlások nem kötelezőek, de például a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárásban az Európai Bizottságnak megvolt a lehetősége arra, hogy kötelezőként tekintsen a korábbi évek ajánlásaira. Az országspecifikus ajánlásokat néhány hét múlva tárgyalják a tagállamok, és várhatóan el is fogadják azokat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.