7 százalék fölé emelte "soron kívül" az irányadó kamatot az MNB

  • narancs.hu
  • 2022. június 16.

Gazdaság

A vártnál nagyobb inflációra és szigorúbb kamatkörnyezetre kell készülni.

Csütörtökön 50 bázisponttal 7,25 százalékra emelte a Magyar Nemzeti Bank az egyhetes betétek kamatát, ami egy ideje irányadó kamatnak számít. Bár az emelés nem teljesen váratlan, az időzítése miatt rendkívülinek mondható. Rendkívüli, mert bár az egyhetes betét kamatát, ahogy az a nevéből is következik, hetente emelhetnék, az MNB egy ideje csak a jegybanki alapkamattal együtt, a Monetáris Tanács havi ülése után emeli ezt is. A Monetáris Tanács viszont csak a hónap végén ül majd össze.

A kommunikált cél az, hogy idővel az alapkamat és az egyhetes betét kamata újra összezárjon.

A jelenlegi kamatemelés a bevett menetrenden kívüli. A mértéke is nagyobb az eddigieknél, az emelés 0,5 százalékpontos, miközben a jegybank egy ideje 0,3 százalékpontos lépésekkel haladt felfelé. Legutóbb márciusban volt 0,5 százalékpontos az emelés, akkor a ráta 5,35 százalékról 5,85 százalékra nőtt.

Mint ismert, múlt héten tette közzé a KSH a májusi inflációs adatot, ami szerint a ráta éves alapon 10,7 százalékkal nőtt, gyorsabban, mint azt elemzők várták. A jegybank akkor azt kommunikálta, hogy lassítaná a kamatemelési ciklusát, ami még tovább gyengítette a már amúgy is rekordokat döntögető gyenge forintot.

A vártnál nagyobb inflációra és szigorúbb kamatkörnyezetre kell készülni, mindeközben a forint egyre gyengül, így hát az MNB-nek is lépnie kellett. Ennek meg is volt az azonnali piaci hatása, a forint az euróval szembeni árfolyama a bejelentés után erősödni kezdett, átmenetileg 394,5 forintig is visszaerősödött egy euró ára.12 óra körül 397,5 forintba került egy euró.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk