Július 1-ig a Wizz Air nem hárítja át az utasokra az extraprofitadót

  • narancs.hu
  • 2022. június 15.

Gazdaság

De vélhetően emelkedni fognak a cég viteldíjai is.

A július 1-ig megvásárolt repülőjegyek esetében a Wizz Air nem hárítja át utasaira az extraprofitadó által okozott pénzügyi terheket – közölte kedden a légitársaság. Hozzátették, a magyar kormány által 2022. július 1-től hatályba lépő, a légitársaságokat is sújtó extraprofitadó minden valószínűség szerint érinti majd a jegyárakat.

A cég közleményében azt írja, hogy az extraprofitadó és az üzemanyagárak növekedése miatt a viteldíjak a jövőben várhatóan emelkedni fognak. De a repülőjegyárak dinamikusan változnak, így mint mindig, ezután is elsősorban a kereslet és a kínálat határozza meg azok alakulását. A Wizz Air úgy látja, hogy az utasonként számított adó bevezetése nem csak magasabb jegyárakat jelenthet, de a légitársaságokra rótt extra gazdasági teher tovább lassítja a régóta várt gazdasági fellendülést is. Hozzátették, hogy a légiközlekedési ágazat, jelentős veszteségeket szenvedett el a Covid-19 világjárvány során, és bevétele, illetve nyeresége várhatóan még hosszú ideig nem éri el a vírus kitörése előtti szintet.

Mint ismert, a Ryanaira már most beépítette az áraiba az extraprofitadót, minden jegy árát 3900 forinttal megnövelték, a társaság kemény stílusáról ismert vezérigazgatója, Michael O'Leary útszéli rablásnak minősítette a kormány intézkedését. O'Leary, miután Budapest Főváros Kormányhivatala Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kezdeményezésére fogyasztóvédelmi eljárást indított a Ryanairrel szemben, egy interjúban hibbantnak, ostobának és idiótának minősítette az Orbán-kormány új miniszterét.

Bár a Wizz Air finomabban kommunikál, az áremelés az áremelés, kérdés, hogy a kormány a Wizz Air ellen is indít-e hasonló fogyasztóvédelmi eljárást.

(MTI)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.