10 százalék fölötti az infláció

  • narancs.hu
  • 2022. június 8.

Belpol

10,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az elmúlt egy évben. Utoljára 1999 decemberében volt nagyobb az infláció.

2022. májusban a fogyasztói árak átlagosan 10,7 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,7 százalékkal nőttek, vagyis nagyobb tempóban, mint korábban.

A a Központi Statisztikai Hivatal közleménye szerint az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább. 

Minden fontos árucikk esetében a korábbinál nagyobb arányú volt az áremelkedés az előző évi árakkal összehasonlítva. Az élelmiszerek ára 18,6 százalékkal emelkedett, ezen belül a margariné 41,4, a kenyéré 37,5, a sajté 35,4, a baromfihúsé 34,3, a száraztésztáé 33,3, a tejtermékeké 30,3, a tojásé 29,9, a péksüteményeké 27,3 százalékkal.

Nem csak éves összehasonlításban, hanem egy hónap alatt is szemmel látható a drágulás. Az élelmiszerek 3,5 százalékkal drágultak, a főcsoporton belül a friss zöldségek csoportját leszámítva minden termékkör ára magasabb lett.

Az év első öt hónapjában a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 9,0, a nyugdíjas háztartások körében 8,7 százalékkal emelkedtek.

Áprilisban már 9,5 százalékos volt az infláció, a jegybank szakértői pedig már korábban jelezték, hogy májustól még inkább megnőhet az infláció. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke május közepén már előrevetítette azt is, hogy a következő hónapokban két számjegyű lehet a drágulás. Így is lett.

(KSH)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk