A katázás megváltoztatása ellen indított petíciót a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

  • narancs.hu
  • 2020. június 27.

Gazdaság

"A téma brutális adójogi szankcionálása, fűnyíró elven működő büntetőadóval való kísérése súlyos hiba."

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint a katázás szigorítási szándéka azért állhatott elő, "mert sajnos a kormány nem értette meg, hogy a munkaviszony és a vállalkozási/megbízási jogviszony jelenleg nem választható szét". A szervezet szerint eljött az ideje, hogy minderről Magyarországon részletes jogszabályi definíció készüljön, amire "eddig se a Nemzetgazdasági Minisztérium, se a Pénzügyminisztérium nem volt hajlandó, az erre vonatkozó megkereséseink ellenére sem".

Mőlt héten lengette be a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, hogy felülvizsgálná a kisadózó vállalkozások tételes adójának, a katának a jelenlegi szabályozását, mert megakadályoznák, hogy egyes munkáltatók katásként alkalmazzák a valójában munkaviszonyban dolgozó alkalmazottakat. Változást, plusz terhet és büntetést is kilátásba helyezett Parragh László.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete úgy látja, a COVID-19 járvány alatt kiderült, hogy még több olyan munkakör van, aminek az ellátásához nincs szükség a – fiatalok körében amúgy is elavultnak tartott – munkaviszonyra. "A 3 millió forintos határral és a többes katázás betiltásával a kormány ellehetetlenítené azokat is, akik soha sem álltak munkaviszonyban, viszont természetszerűleg nagyobb megrendelőket, ügyfeleket szolgálnak ki."

"A téma brutális adójogi szankcionálása, fűnyíró elven működő büntetőadóval való kísérése súlyos hiba" – hangsúlyozza a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

Meglátásuk szerint ha a javaslat így marad, az "a fehérítő intézkedések terén visszalépésként értékelhető", aminek következtében – főleg a fiatalok körében – fokozódhat az elvándorlás, miközben a számlágyárakat ismét "helyzetbe hozza" a kormány.

Éppen ezért az igazságos és méltányos szabályozás elérése érdekében petíciót indítottak, ami itt érhető el.

Neked ajánljuk