Gulyás Gergely dönthet arról, mely kerületek kapjanak az 5 milliárd foritnyi útfejlesztési keretből

  • narancs.hu
  • 2020. június 26.

Gazdaság

Ha átmegy a költségvetést módosító salátatörvény, a miniszter annak ad a rendelkezésre álló keretösszegből, akinek csak akar.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, azaz Gulyás Gergely ötmilliárd forintot oszthat szét a budapesti kerületek útfejlesztésére – írja a G7 portál. A jövő évi költségvetést módosító salátatörvény csütörtökön került fel a parlament honlapjára. A G7 szerint a tétel jelentős a 23 fővárosi kerület kiadásaihoz képest.

A lap azt írja, hogy az összeg közel azonos a kormány által a települési önkormányzatoktól elvont gépjárműadó összegével. A 2018-as pénzügyi évben 5,9 milliárd forint volt e forrásból a kerületek bevétele. Így lényegében az elvonások egy részét visszaosztják nekik.

A javaslat szövege szerint a miniszter „a budapesti kerületi önkormányzatok részére útfejlesztések és utak aszfaltozása céljából kérelem nélkül támogatást nyújt”. A gyakorlatban a lap szerint ezt azt jelenti, hogy Gulyás annak ad(na) az 5 milliárd forintból, akinek csak akar.

A forrásokat december 31-ig kell elkölteni. A G7 hozzátette, hogy a pénzt 2021-ben így csak az tudja elkölteni, aki már most a közbeszerzési kiírását készíti elő, hogy tavasszal indulhasson, és őszre befejeződhessen az építkezés.

Figyelmébe ajánljuk