A magyar munkavállalók 57 százalékának romlott az anyagi helyzete az elmúlt egy évben

  • narancs.hu
  • 2023. október 19.

Gazdaság

A Publicus felmérése szerint 38 százalék nem kapott béremelést az elmúlt 12 hónapban.

A munkaerőpiacon aktív magyarok 24 százaléka úgy érzi, hogy az elmúlt 12 hónapban „jelentősen romlott”, további 33 százalékuk szerint pedig „kicsit romlott” az anyagi helyzete – derül ki a Publicus Intézet szeptemberi reprezentatív közvélemény-kutatásából, amit a Népszava számára készítettek. 

A válaszadók 30 százaléka számolt be arról, hogy az elmúlt 12 hónapban nem változott jövedelmi helyzete, és volt 12 százalék, akiknek javult. A lap emlékeztetett, bár a kérdés a szubjektív jövedelemérzetre kérdezett rá, a válaszok nem annyira meglepőek, mivel szeptemberben ugyan az infláció 12,2 százalékra csökkent, mégsem múlt el nyomtalanul az előző hónapok áremelési sokkja. Az első nyolc hónapban a kiskereskedelem forgalom 7,1 százalékkal csökkent, ez jelzi, hogy milyen mértékben csökkentek a reáljövedelemek, illetve zuhant a lakossági fogyasztás.

A Publicus friss felméréséből az is kiderül, hogy a foglalkoztatottak 59 százaléka kapott béremelést az elmúlt 12 hónapban, vagyis 38 százalékuknál nem volt semmilyen bérrendezés.

Utóbbi kategóriában az infláció miatt az elkölthető reáljövedelem egyetlen év alatt 15-20 százalékkal zuhant. Ahol volt béremelés, ott a válaszadók 39 százaléka 10 százalékos emelésnél kevesebbet kapott – vagyis a reáljövedelem még az ő esetükben is számottevően csökkent. Bár a kormány ösztönözte munkáltatókat a béren kívüli juttatások növelésére, csak a foglalkoztatottak 37 százaléka kapott az elmúlt egy évben egyszeri juttatást, bónuszt, Szép-kártyát.

A romló jövedelmi helyzet a munkavállalók vagyoni helyzetére is rányomta a bélyegét. A válaszadók 24 százalékának „jelentősen”, további 20 százaléknak „kicsit” csökkent a megtakarítása. Ugyanakkor a megkérdezettek 39 százaléka számolt be arról, hogy nem kellett a megtakarításaikhoz hozzányúlniuk, 12 százalékuknak nőttek, 3 százaléknak pedig „jelentősen” nőttek a megtakarításai egy év alatt. A válaszadók 80 százaléka az alapvető kiadásaik növekedésével, a megélhetéssel indokolta a megtakarításai felélését, 13 százalék pedig nagy értékű dolgok vásárlására, beruházásra fordította a megtakarításai egy részét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk