Jellinek Dánielé lett a hazai Auchan 47 százaléka

  • narancs.hu
  • 2023. október 18.

Gazdaság

Az üzlet mögött nem az állam áll – nyilatkozta a vállalkozó.

47 százalékos tulajdonrészt vásárolt Jellinek Dániel Indotek-csoportja az Auchan hazai hipermarketüzletében, és teljes egészében megvette az úgynevezett korzóüzletet – írja a Telex. 

A felek hosszú ideje együttműködnek, jó néhány Auchan működik Indotek-bevásárlóközpontban. Két éve jelentették be, hogy az Indotek beszáll a hipermarketláncba, az üzletkötés folyamata most zárult le.

Mindez azért is érdekes hír, mert Jellinek Dánielről épp a héten tette közzé a G7, milyen kapcsolatban áll Tiborcz Istvánnal – és azért is, mert a kormány rendszeresen ostorozza a külföldi üzletláncokat, és az is elhangzik, jót tenne, ha közülük egyre több lenne magyar kézben.

Az Auchant a hírportál cikke szerint úgy lehet elképzelni, mint egy társasházat két „albetéttel”. Az egyik maga az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó Auchan, a másik „albetét” a hipermarketek épületében lévő többi üzlethelyiséget hasznosítja. Az Auchan Kereskedelmi Kft.-nek tavaly 354 milliárd forintos forgalom mellett 1,8 milliárdos vesztesége volt, az előző évben azonban még 8,3 milliárdos eredményt könyvelhetett el.

Jellinek az üzletről többek között azt nyilatkozta, hogy az Indotek, mivel több száz kereskedelmi ingatlanból áll a portfóliója, fel tudja gyorsítani az áruházlánc terjeszkedését Magyarországon. Ezzel az Auchan vidéken erősödhet, és ez a magyar élelmiszeripari beszállítóknak is jó lehetőség. Franciaországban az áruházláncnak kisebb boltjai is vannak. Elképzelhető, hogy nálunk is nyit 400 négyzetméternél kisebb alapterületű boltokat. 

Jellinek Dániel a Telexnek azt mondta, nem tudja, hogy kap-e segítséget a kormánytól, de egyedi kedvezményeket nem remél. Abban bízik csak, nem akadályozzák a magyar tulajdonrésszel működő Auchan boldogulását.

A felvetésre, milyen hátszele lehet a NER-nél, az üzletember azzal felelt, hogy az Indotek 12 országban működik, és senki sem gondolhatja komolyan, hogy a magyar kormány külföldön is a hóna alá nyúl, hogy jobban boldoguljon. Ő bizony a szabad piacon ilyen sikeres. Azt is tisztázta, hogy az Auchan-tulajdonrész megvétele az Indotek érdeke volt, az üzlet mögött nem áll más piaci szereplő, és az államnak sincs köze hozzá. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk