A működőképesség határára került az angol cég, aminek a kormány 17 milliárdos mentőövet dobna

Gazdaság

Egy évvel ezelőtt a GKN Automotive Hungary könnyvvizsgálója nem volt biztos abban, hogy az angol autóalkatrészgyártó képes folytatni cégszerű működését milliárdos vesztesége és tőkehiánya miatt. Ez az a cég, amelyet megsegítene a magyar kormány, a 17 milliárd forintos uniós forrású támogatást azonban nem hagyta jóvá az Európai Bizottság.

A május végi határidőre nem nyújtotta be 2023-as mérlegadatait a GKN Automotive Hungary Kft. (GAH), amelyet a kormány mindenáron 43,76 millió euró, mintegy 17,3 milliárd forint támogatásban szándékozik részesíteni. Így a nyilvánosság előtt nem ismert, hogy a GAH jelenleg teljesíti-e a törvényben előírt működési feltételeket, miután a 2022-es évet 18 milliárdos adóssággal zárta, saját tőkéje pedig átlépte a mínusz 2 milliárd forintos határt. Egy évvel ezelőtt, a GKN könyvvizsgálója a 2022-es eredmények alapján úgy látta, a cég működésében lényeges bizonytalanság áll fenn, „amely jelentős kétséget vethet fel a vállalkozás folytatására való képességével kapcsolatban”. Vagyis azzal összefüggésben, egyáltalán képes lesz-e a jogszerű működésre.

Az autóipari alkatrészelet gyártó céget 2021-ben NewCo 2021 Kft. néven az angol Eachairn Aerospace Holdings Limited, a Melrose Industries Plc csoport tagja alapította, amelynek légiipari, járműipari, porkohászati profilja van. 2022 augusztusban az angol GKN Industries Limited vásárolta meg, magyar leányvállalata 2023 februártól viseli a GKN Automotive Hungary nevet. Magyarországi termelőüzemét 2023. szeptember elején avatták a Miskolccal szinte egybe érő Felsőzsolcán, a 3-as főúthoz vezető jelzőlámpás bekötőút-kapcsolattal.

A cég kevésbé a gyártás megkezdésével, inkább azzal generált nagyobb figyelmet a nyilvánosság előtt, hogy az Európai Bizottság (EB) pár hete nem hagyta jóvá, hogy uniós forrásból állják a magyar kormányzat támogatását. Az EB 2022 októberében kezdte vizsgálni, egy hónappal ezelőtti határozatában pedig megállapította, hogy a GAH észak-magyarországi új autóalkatrészgyártó-üzemének támogatására irányuló magyar terv nem felel meg az uniós állami támogatási szabályoknak – erről a 444.hu számolt be.

A bizottság nem vonta kétségbe, hogy a beruházás elősegíti a gazdasági fejlődést és a foglalkoztatást az EU egy kevésbé fejlett régiójában, de kétségei voltak afelől, hogy a támogatás összhangban áll-e a regionális állami támogatásokról szóló bizottsági iránymutatással. A vizsgálat arra jutott, hogy a GKN Automotive nem vette figyelembe az állami támogatást, amikor úgy döntött, beruházását Magyarországon valósítja meg. Azt sem látták bizonyítottnak, hogy a beruházást más helyszínen vitték volna véghez, ha nem lett volna magyar támogatás.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a gyáravatáson előadta, az autóipari alkatrészeket előállító vállalat a mintegy 52 milliárd forintos zöldmezős beruházás keretében megépülő üzemével a BMW-t, a Mercedes-Benzt, a Suzukit és a Volkswagent fogja kiszolgálni. Tájékoztatása szerint már 2023-ban 200 új munkahely jöhet létre, a munka második fázisának átadásával, 2026 végéig pedig 1500. A cég 2022-es beszámolójából ugyanakkor az derül ki, hogy a cég klasszikus munkahelyteremtő munkaviszonyt szellemi területen dolgozókkal alkalmaz, a gyár humánerőforrás igényének javát munkaerőkölcsönzéssel oldja meg, erre 736 ezer eurót, hozzávetőleg 290 millió forintot költött.

 
Fotó: A szerző felvétele
 

Szijjártó az állami támogatás mértékének bejelentését az Európai Bizottság jóváhagyásához kötötte – most már tudható, abból nulla euró fog érkezni Brüsszelből. Az angol cégnek igencsak lenne hová fordítani a magyar adófizetők 17 milliárdos támogatását, ami – 2022-es beszámolója szerint – feltűnően megegyezik az cég eszközállományának értékével, 17 milliárd forinttal. A GAH 4,2 millió euró nettó veszteségét és az 5,5 millió eurós negatív tőkeállományát figyelembe véve a könyvvizsgáló arra jutott, hogy csak akkor maradhat működéképes, ha támogatást kap. Erre a – jelentés szerint – az angol tulajdonostól ígéretet kapott a magyar leányvállalat. „Az, hogy a társaság képes-e fenntartani a vállalkozás folytatása elvének megfelelő működését, az anyavállalattól kapott pénzügyi támogatás további fenntartásától függ (…), az anyavállalat vállalta, hogy pénzügyi támogatást nyújt a társaság számára a mérleg fordulónapjától  számított 12 hónapon keresztül.”  Veszteségei következtében a társaság saját tőkéje 2022. december 31-én egymást követő két üzleti évben alacsonyabb lett, mint a kötelezően előírt minimum jegyzett tőke és jegyzett tőke 50 százaléka. A tulajdonos kényszerhelyzetbe került, nem jó szándéka vezette az alapító tőkepótlásra tett ígéretre, a Polgári törvénykönyv kötelezte arra, hogy intézkedéseket tegyen a tőkehelyzet rendezése érdekében. Ez kiderült volna a 2023-as beszámolója adataiból, amelyeket nem tett közzé cikkünk megjelenéséig.

A Narancs.hu kérdéseket tett fel a GKN Automotive Hungarynak, hogy megérkezett-e a tulajdonosi támogatás, tőkepótlás, de a vállalat nem reagált kérdéseinkre. Ha nem történt meg, valószínűsíthető, hogy a magyar kormány támogatása állíthatja stabil pályára a céget.

 
Fotó: A szerző felvétele
 

A társaságnak mindenáron pénzhez kell jutnia, amiben töretlenül partnere maradt az Orbán-kormány. Az Európai Bizottság határozatának nyilvánosságra kerülése után egy nappal Joó István, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója az MTI-nek nyilatkozva efelől nem hagyott kétséget: „a kormány megvizsgálja a további lehetséges lépéseket".

Feltételezhető, hogy a GKN Hungary angol tulajdonosa számított a gyárindítás költségeinek külső finanszírozásra, ezért nem tolt magyar vállalkozásába további milliárdokat. Amire viszont szüksége van nem csak a stabil, hanem egyáltalán a cégszerű működéshez. 17 milliárd forint bőven fedezné a 4 milliárdos rövid lejáratú adósság rendezését és a 2 milliárd tőkepótlási igényt.

2023 júniusi jelentésük végén a könyvvizsgálók felhívták a figyelmet arra, hogy következtetéseik a megszerzett könyvvizsgálati bizonyítékon alapulnak, „jövőbeli események vagy feltételek azonban okozhatják azt, hogy a Társaság nem tudja a  vállalkozást folytatni". 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk