Újabb külföldi autóipari gyár érkezését jelentette be Szijjártó Péter, ezúttal Felsőzsolcán

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. szeptember 8.

Belpol

Múlt héten derült ki, hogy a szomszédos Alsózsolcán akkumulátor-újrahasznosító üzem épül.

Körülbelül 52 milliárd forintos zöldmezős beruházással 1500 munkahelyet hoz létre Felsőzsolcán a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítójának számító GKN – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a helyszínen.

A tárcavezető a brit tulajdonú GKN Automotive Hungary Kft. gyáravatásán kiemelte, hogy az autóipari alkatrészeket előállító vállalat a mintegy 52 milliárd forintos zöldmezős beruházás keretében megépülő üzemével a BMW-t, a Mercedes-Benzt, a Suzukit és a Volkswagent fogja kiszolgálni. Tájékoztatása szerint ezen projekt nyomán már idén 200 új munkahely jöhet létre, a munka második fázisának átadásával, 2026 végéig pedig 1500.

Az állam támogatást ad a beruházáshoz, ennek mértékét viszont csak később, az Európai Bizottság jóváhagyását követően fogják nyilvánosságra hozni.

Szijjártó Péter szerint a beruházásért „erős nemzetközi verseny” volt, amelyet Magyarország nyert meg, a gyárépítés nyomán pedig „tovább erősödik hazánk pozíciója a globális autóiparban.” A külügyminiszter arról is beszélt, hogy az autóipar már rég „a hazai gazdaság gerincoszlopát” jelent, a szektor termelési értéke tavaly először elérte a tízezer milliárd forintos „álomhatárt”. 

Szijjártó Péter múlt héten két elektromosautó-iparhoz, illetve akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó beruházást is bejelnetett Miskolc környékén. Augusztus 29-én egy Felsőzsolca szomszédságában, Alsózsolcán épülő akkumulátor-újrahasznosító üzemről, szeptember 3-án pedig egy Miskolcra tervezett dél-koreai beruházásról számolt be a miniszter, ami szerint „még tovább erősíti Magyarország szerepét az elektromosautó-ipari átállásban”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk