Állami felügyelet alá vontak egy tőzsdei céget, a szakma sem érti, hogy miért

Gazdaság

A Kartonpackot már két éve is próbálta megszerezni az állam.

Azonnali hatállyal állami felügyelet alá vonta a debreceni Kartonpack Dobozipari Nyrt-t a kormány egy péntek reggel megjelent rendeletben.

A rendelet szerint a céget ezentúl – a veszélyhelyzet végéig – egy kormánybiztos (az úgynevezett „tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos kormányzati feladatok összehangolásáért felelős kormánybiztos”, Juhász Edit) fogja irányítani. Juhász kizárólagos döntési jogot kap a vállalat ügyvezetése helyett, és feladata, hogy intézkedéseket tegyen a társaság működőképességének fenntartása érdekében, szerződéseket is felmondhat, és bárkit kirúghat a tisztségviselők és a felügyelőbizottsági tagok közül, helyettük pedig bárki ki is nevezhet.

Az egyelőre rejtély, hogy mi indokolta a lépést, a termelés biztosítása érdekében ugyanis a kormány eddig csak „Honvédelmi Irányító Törzseket” küldött ki a stratégiai fontosságú vállalatokhoz.

Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) főtitkárának elmondása szerint a Kartonpack a szakterületén jól ismert, nagy múltú, és jól működő magyar tulajdonú társaság, 2,3 milliárd forintos árbevétellel, de a külföldi társaságok ennek többszörösét is realizálják, vannak nála jóval nagyobb cégek is.

Bár a cég a gyógyszeripari csomagolásban is érintett, valójában nem kulcsszereplő a területen, „ha a cég kiesne a termelésből, akkor is öten ugranának a helyükre” – tette hozzá, ezért ő sem érti, hogy miért alkalmazott a kormány most más megoldást, mint a stratégiai fontosságúnak minősített többi vállalat esetén.

Nagy Miklós ugyanakkor rámutatott, hogy egy tőzsdén jegyzett nyilvános részvénytársaságról van szó, amelyből viszonylag kevés van a magyar csomagolóipari vállalatok közül.

A Kartonpack 2018 elején azzal került be a hírekbe, akkor a hvg.hu arról írt, hogy a Kulcsár-ügy másodrendű vádlottjaként elítélt Kerék Csaba annak ellenére is a cég igazgatóságának elnöke maradt, hogy eltiltották a cégvezetéstől.

Kerék Csaba végül távozott a cég éléről, helyette Kerék László a vezető tisztségviselő. Később 2018-ban az Index arról írt, hogy Kerék Csaba és a bennfentes kereskedelem miatt megvádolt és az MNB által elmarasztalt Rogán-közeli ügyvéd, Fintha-Nagy Ádám mellett még az állam is harcol a nyereséges debreceni tőzsdei cég kontrolljáért.

Kerestük a Kartonpackot is, hogy megérdeklődjük, tudtak-e a kormány lépéséről, illetve hogy mi indokolta szerintük ezt, de egyelőre nem sikerült elérnünk a cég vezetését.

Neked ajánljuk