Állami kézbe kerül a Digi mobilinfrastruktúrája

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. június 30.

Gazdaság

Egy olyan cég vette meg, amely a hazai készenléti szervek távközlési szolgáltatója, a rendvédelmi szervek szélessávú szolgáltatását akarják ezzel megvalósítani. 

A 4iG csoport távközlési portfólióját tulajdonló Antenna Hungária Zrt. adásvételi megállapodást kötött az állami tulajdonú Pro-M Zrt.-vel a DIGI Magyarország mobilinfrastruktúrájának értékesítéséről, a tranzakció értéke 68 milliárd forint – közölte a 4iG Nyrt. az MTI-vel pénteken.

A közlemény szerint az eladott csomag többek között 2500 tornyot, aktív és passzív rádióhálózati eszközöket, valamint az 1800 megaherz (Mhz) frekvenciatartomány használatához kapcsolódó jogot, illetve rádióengedélyt tulajdonló társaságot tartalmaza, ezek kerülnek a magyar állam tulajdonában lévő Pro-M Zrt.-hez.

Azt is írták, hogy a kormányzati célú hírközlési szolgáltató, az EDR hálózatot üzemeltető Pro-M Zrt. az adásvételnek köszönhetően modern mobiltelekommunikációs infrastruktúrához jut, amellyel biztosíthatja a rendvédelmi szervek, a Magyar Honvédség és a katasztrófavédelem szélessávú adatátviteli szolgáltatását.

A közlemény emlékeztet: a DIGI Távközlési Kft.-ből az idén májusban vált ki a MIS Omega Mobilhálózat Kft., amely a toronyhálózat mellett a saját és bérelt telephelyeket, illetve ezek teljes infrastruktúráját, valamint a 4G szolgáltatást biztosító aktív és passzív rádióhálózati eszközöket, illetve átjátszó állomásokból álló mobilhálózati infrastruktúrát, továbbá az 1800 Mhz frekvenciatartomány használatához kapcsolódó jogot, illetve rádióengedélyt is tulajdonolja.

A DIGI mobilhálózati eszközeinek értékesítésére a 4iG több potenciális vevővel is tárgyalást folytatott, amelyek közül a Pro-M Zrt. ajánlatát fogadta el. A tranzakció ellenértéke a vételár mellett tartalmazza a Pro-M Zrt. által igényelt egy éves üzemeltetési, továbbá a toronyinfrastruktúrához tartozó új core-hálózat kiépítésének költségeit is. A vevő a vételárat 2024. július 31-ig három részletben fizeti meg.

A tájékoztatás szerint a magyar állam tulajdonában lévő és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Zrt. leányvállalataként működő Pro-M a hazai készenléti szervek távközlési szolgáltatója

A 4iG 2021 novemberében vásárolta meg a magyarországi Digit. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk