Állami pénzből veheti meg a szlovák önkormányzat Schmidt Máriáék ingatlanát

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 18.

Gazdaság

765,8 millió forintért vihetik a Rákóczi úti evangélikus templomot.

765 millió 811 ezer 715 forintot ad a kormány az Országos Szlovák Önkormányzatnak, hogy abból megvegyék Budapesten a Rákóczi út 57. szám alatti templomot - derül ki a hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

Az egy társasház által körbeölelt templom korábban a szlovák ajkú evangélikus gyülekezeté volt, mára azonban életveszélyes állapotba került. A 444.hu arra emlékeztet, hogy a templom jelenleg Schmidt Mária családi ingatlancége, a Budapesti Ingatlan Fejlesztő (BIF) Nyrt. tulajdonában van, amelynek korábban vitája is volt a templom körül álló társasházzal a közös költség nem fizetése miatt.

A lap felidézi azt is, hogy korábban arról volt szó, hogy ha a magyar állam megveszi az épületet a BIF-től a nemzetiségi önkormányzatnak, Szlovákia finanszírozná az épület felújítását.

A hétfői kormányrendelet szerint amennyiben a 765,8 millió forintnál alacsonyabb a vételár, a különbözetet is az épület felújítására kell költeni, ha pedig megszűnik a szlovák önkormányzat, a templom az állam tulajdona lesz.

Figyelmébe ajánljuk