Zsiday: 2020 nem a populisták éve
zsidai6L1A7021topstory_proc_top_story_lead.jpg
Zsiday Viktor

Zsiday: 2020 nem a populisták éve

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 25.

Gazdaság

A világjárvány és a nyomában fellépő gazdasági válság megrengeti az autokraták pozícióit.

„Úgy tűnik, hogy 2020 nem a populisták és autokraták éve. Lukasenko széke billeg, Erdogan Törökországa árfolyamválságban, Bolsonaro nem túl népszerű, és Trumpot sem nagyon választják újra. Sőt, Putyin támogatottsága sem volt soha még ilyen alacsony“ - kezdi legújabb blogbejegyzését Zsiday Viktor befektetési szakértő.

A fő ok, hogy a járvány ellen csak szakértelemmel lehet küzdeni, a „vírust ugyanis nem lehet pár simulékony nemzetközi telefonhívással vagy magyarázkodással, propagandával megállítani“, írja Zsiday. Ugyanez igaz a világjárvány nyomában fellépő gazdasági válságra is, ez pedig könnyen elhozhatja az „autokraták alkonyát“. „Ezek a populista-autoriter rezsimek általában addig tarthatóak fenn, amíg a gazdaság megy – jellemzően valamilyen külső körülmény hatására.“ Az emberek a viszonylagos gazdasági jólétért cserébe hajlandók elviselni az elnyomást, de amint a jólét meginog, a modell meginog.

„A Covid tehát két irányból is aláássa ezeket a struktúrákat: egyrészt gazdasági válságot hoz, másrészt ezekben a rendszerekben a szakértelem helyett a propaganda viszi a prímet, de egy vírus ellen az nem túl hatásos. Így kiderül a kormányzatok alkalmatlansága, és az, hogy a korábbi jó gazdasági eredmények sem saját tudásuknak, hanem gyakorlatilag a szerencsének voltak köszönhetőek.“

Zsiday szerint 2020 ezért törést hoz a populista-autoriter rendszerekben, melyeknek nagy erőfeszítésre vagy agresszióra van szükségük ahhoz, hogy megtarthassák hatalmukat.

Figyelmébe ajánljuk