Brutálisan, 42 százalékkal drágulhatnak az élelmiszerek 2023-ban

  • narancs.hu
  • 2022. december 22.

Gazdaság

De az energia, az üzemanyagok, piaci szolgáltatások ára is jelentősen megnő majd az MNB szerint.

Átlagosan 42 százalékkal lesznek drágábbak az élelmiszerek, mint idén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) decemberi inflációs jelentése szerint. Az adat úgy jön ki, hogy a nem feldolgozott élelmiszerek 28,4, a feldolgozott élelmiszerek 48,2 százalékkal drágulhatnak 2023-ban. 

Az MNB 15-19 százalékos infációt vár jövőre.

Az energia 39, az üzemanyagok 21, a piaci szolgáltatások 9,6, az ipari termékek 8,7 százalékkal lehetnek drágábbak. 

A jegybank szerint 2023 első hónapjaibal lesz az inflációs csúcs, az év közepétől a bázishatás visszafogja az infációt, és a globális hatások segítenek majd, valamint a belső kereslet is csökkenésnek indul. Utóbbi azért rossz, mert nem lesz fizetőképes a kereslet, vagyis nem lehet emelni majd az árakon.  Az előrejelzés értelmében a munkanélküliség is emelkedni fog, majd az év közepétől csökkennésnek indul. 

Frissítés: Később kiderült, hogy az MNB elrontotta az előrejelzést és rossz adatot publikáltak, végül 42 helyett "csak" 29,7 százalék lesz az élelmiszer-infláció. Az MNB helyesbítéséről itt írtunk

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk