Elrontotta az MNB, 42 helyett "csak" közel 30 százalékos lesz jövőre az élelmiszerek drágulása

  • narancs.hu
  • 2022. december 22.

Gazdaság

Utólag vették észre, hogy rossz adatot publikáltak, de a helyzet így se sokkal jobb. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) decemberi inflációs jelentésében az szerepelt, hogy 2023-ban 42 százalékkal drágulhatnak az élelmiszerek, amely 1985 óta a legmagasabb infláció lenne.

A jelentésről részletesen beszámoló hvg.hu azonban később kapott egy levelet, amelyben az MNB azt írta, hogy 

elrontották az élelmiszer-infláció számát, és az nem 42 százalékos lesz, csak 29,7. 

"Kollégáink a sajtótájékoztatót követően vették észre, hogy rossz adat került publikálásra és szeretnénk kérni, hogy a címber szereplő 42%-ot javítsák. A helytálló adat 29,7%” – írta a lapnak a jegybank. 

Az MNB néhány órával az eredeti adat közzététele után ki is cserélte az Inflációs jelentést a honlapján, így ott most már az új, 29,7 százalékos szám szerepel, amely úgy jön ki, hogy a feldolgozatlan élelmiszerek 28,4 százalékkal, a feldolgozottak 30,4 százalékkal drágulnak majd. Így nem a valaha mért legdurvább élelmiszer-drágulást jósolja a jegybank 2023-ra, csak a harmadik legnagyobbat, így már lesüllyed a prognózis az 1995-ös szintre, egy kicsivel az 1990-es alá.

A hvg.hu hozzáteszi, nem csak ezt az adatot rontották el elsőre, ugyanis az eredeti verzióban azt várták, hogy lassulni fog az áremelkedés, 10,2-ről 9,6 százalékosra, az új adat szerint már 12,1 százalékos növekedés várható. Az ipari termékek drágulása sem 8,7 százalékra fog lassulni a mostani 13,2-ről, csak 12,2-re. Az üzemanyagoknál 21,6-ról 21,8 százalékra korrigáltak. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk