Büntetőfeljelentés indul a Főtáv előző vezetése ellen

  • narancs.hu
  • 2020. december 28.

Gazdaság

Különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt indul eljárás.

A FŐTÁV Zrt. Felügyelőbizottsága büntetőfeljelentést tett a a Budapesti Rendőr-Főkapitányságon a vállalat korábbi vezetése ellen különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt.

 A vállalat belső vizsgálatának eredményére hivatkozva kifejtették: az előző vezetők úgy kötöttek hárommilliárd forint értékű szerződést a Fénysziget-He-Ba nevű konzorciummal, hogy az a közbeszerzési eljárás indításakor csak 920 millió forint értékben kapott jóváhagyást, a jelentős költségnövekedésről pedig nem adott a jogszabályoknak megfelelő tájékoztatást.

A Főtáv kiemelte, ha az előző vezetés nem mondta volna fel a korábbi vagyonvédelmi szerződést, illetve változatlan keretek között végezte volna az egyéb üzemeltetési feladatokat, akkor azzal 304 millió forintot takarítottak volna meg, vagyis a feltételezhetően szabálytalan közbeszerzés évente ilyen összegű kárt okozott a vállalatnak. A Főtáv akkori gazdasági vezérigazgató-helyettese nem írta alá a költségnövekedést engedélyező belső dokumentumot, holott enélkül a cég belső szabályzatai alapján nem lehetett volna megkötni a szerződést - hívták fel a figyelmet.

A Főtáv korábbi menedzsmentje emellett figyelmen kívül hagyta, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság 2019 júniusában megállapította, a vállalat szabálytalanul, visszaélésre alapot adó módon állapított meg egyes feltételeket a szóban forgó közbeszerzési kiírásban, és szabálytalan módon hirdette ki nyertesként a Fénysziget Kft.-t és a HeBa Kft.-t, mivel az általuk benyújtott referenciák nem feleltek meg a kiírásnak - olvasható a közleményben. Közölték azt is, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság akkor ötmillió forint bírsággal sújtotta a Főtávot.

A Főtáv vezérigazgatóját, Mitnyan Györgyöt tavaly decemberben menesztette Karácsony Gergely főpolgármester. Mitnyant 2015 januárjában nevezték ki a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. élére. A Népszava beszámolója szerint: „már a következő évben kitört az első botrány: a cég leselejtezésre ítélt gépkocsi-flottáját igen nyomott áron felvásárló Rácz Kelet-Pest Kft. nem sokkal később a vételárnál milliókkal többért adott túl a járműveken. Az önkormányzat által elrendelt belső vizsgálat több szabálytalanságot és furcsaságot tárt fel. Az ellenőri jelentés végső konklúziója szerint a cég pénzügyi mérlegének hihetősége megkérdőjelezhető.”

De az ő nevéhez fűződik az az elhíresült dress code előterjesztés is a Fővárosi Közgyűlésben, amely a testület méltóságának megőrzése érdekében meghatározta volna a fővárosi képviselők ülésteremben való megjelenését. A szoknyának például olyan hosszúnak kellett volna lenni, hogy a térd felett legfeljebb 2-3 centi villanjon ki, "de ezt is szigorúan abban az esetben, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy teljesen tökéletes lábakkal rendelkezünk". Az előterjesztést elvetette az akkor még Demszky Gábor főpolgármester vezette testület. Ennél sokkal kevésbé vicces történet a XII. kerületben engedély nélkül felállított Turul-szobor, amelyet azóta se bontottak el, Pokorni viszont azóta levésette róla nyilas múltú nagyapja nevét. – emlékeztet a Népszava.

Figyelmébe ajánljuk