Nem sikerült megállapodni a jövő évi minimálbér összegéről

  • narancs.hu
  • 2020. december 29.

Gazdaság

Ha nem sikerül megegyezni, a héten a kormány mondhatja ki a végső szót. 

Valószínűleg a kormánynak kell majd kimondani a végső szót a minimálbér jövő évi összegéről, a munkaadói és a munkavállalói szervezetek képviselői ugyanis a hétfői egyeztetésen sem tudtak megállapodni - írja a Népszava. 

A lap úgy tudja, meglehetősen paprikás hangulatban zajlott a hétfői tárgyalás. A szakszervezetek januártól 5-6,5 százalékos emelést szeretnének, és garanciát arra, hogy amennyiben az infláció jövőre magasabb lesz a kormány által most előre jelzett 3 százaléknál, akkor félévtől a legkisebb bérek összege visszamenőleg automatikusan korrigálódik az eltérés mértékével.

A munkáltatók viszont továbbra is csak 3 százalékos emelést adnának januártól, ha pedig annál nagyobb mértékben nő az infláció, akkor ismét tárgyalóasztalhoz ülnének.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint nem az infláció az egyetlen gazdasági mutató, amelyet figyelembe kell venni a bérek meghatározásakor, és egy gazdasági válság idején nem lehet automatikusan emelni a fizetéseket, még ha gyorsul is a drágulás üteme. Szerinte egyébként már a 3 százalékos minimálbéremelés is közgazdasági nonszensz, hiszen a gazdaság teljesítménye jelentősen romlott. Hozzátette, ha csökken a szociális hozzájárulási adó, akkor annak mértékével év közben emelnék a minimálbért.

A szakszervezetek ugyanakkor ragaszkodnak az 5-6,5 százalékos emeléshez és az infláció mértékéhez igazodó automatikus korrekcióhoz, mert a drágulás üteme minden bizonnyal gyorsabb lesz a kormány által előre jelzettnél. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke a lapnak azt mondta, az automatikus korrekció kitételre azért van szükség, mert bár 2018-ban is született olyan 2 éves megállapodás, amely szerint a gazdasági mutatók változása esetén újra kell tárgyalni a minimálbéremelés mértékét, mégsem változott az előzetesen rögzített minimálbérösszeg.

A szakszervezeti vezető szerint mivel a válság nem egyformán érintette a különböző ágazatokat, ezért lenne miből finanszírozni a béremelést, az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak pedig a kormánynak kellene segítenie, és kipótolnia a bérek fedezetéhez szükséges pénzt.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának legközelebbi ülése – amelyen a munkáltatói és a munkavállalói szervezeteken kívül a kormány képviselője is részt vesz – szerdán lesz. Ha nem születik megállapodás, akkor végső soron a kormánynak kell döntenie, mekkora lesz a jövő évi minimálbér. Annak összegét ugyanis – akár létrejön megállapodás, akár nem – még ebben az évben ki kell hirdetnie a vonatkozó kormányrendeletben.  

Figyelmébe ajánljuk