Csak jogszabályt kéne módosítani, hogy az önkormányzatok olcsóbban kapják az áramot

  • narancs.hu
  • 2022. október 15.

Gazdaság

Erről Mártha Imre, az MVM Paksért is felelős korábbi vezetője beszélt egy interjúban.

„A paksi termelési költség a 2021-es mérlegadatok alapján egyértelmű: 12-13 forint kilowattóránként. Ennyiért termelik meg az áramot, amely azután bekerül az MVM portfóliójába. (...) A vállalat jelenleg hatósági áron adja el ezt az áramot a lakosságnak, a maradékot pedig piaci áron kell értékesítenie. Nem is adhatja el másként az állami cég, mert ha csak 10 százalékkal a piaci ár alatt adná el, az már hűtlen kezelésnek számítana – hacsak nincsen rá valamilyen jogszabály. Az tehát nem lehetetlen, hogy a Paksi Atomerőmű és a Mátrai Erőmű áramából az önkormányzatok is részesüljenek, csak ehhez a kormánynak jogszabályt kell módosítania, hogy a cég egy meghatározott intézményi, vállalati kör számára költségalapon számolt hatósági áron adhassa el az áramot” – mondta a Hvg.hu-nak adott interjújában Mártha Imre, az MVM Paksért is felelős korábbi vezetője, aki most a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette: ha gondosan kiválogatnák a legfontosabb kört, tehát a tömegközlekedést, valamint a közvilágítást – amely úgyis csak éjszaka kell, amikor eleve alacsonyabb a rendszer terhelése – és a kiemelt, létfontosságú intézményeket, mint például a kórházakat, iskolákat, óvodákat, bölcsődéket, akkor minderre elég a Paksi Atomerőmű és a Mátrai Erőmű termelése. Szerinte mindezt lehetne úgy kivitelezni, hogy közben a teljes lakossági kör számára is fennmaradna a rezsicsökkentett áram.

Mint mondta, ha nincs gyors uniós megállapodás, és nem érkezik meg a brüsszeli pénz, vagy nincs vége gyorsan a háborúnak, és nem normalizálódik az európai energiapiac, vagy nem jön egy felpattanás az európai gazdaságban, akkor drasztikusan vissza kell fogni az energiafogyasztást, korlátozni kell rengeteg intézmény működését, a forint még tovább fog romlani, és sok vállalat be fog zárni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk